© Müzakerat 2017 - 2021

Eski Sudan Cumhurbaşkanı Beşir, "1989 darbesi" davasında 5. kez hakim karşısında

HARTUM (AA) Sudan'da halk protestoları sonucu geçen yıl darbeyle görevine son verilen eski Cumhurbaşkanı Ömer elBeşir’in de sanıklar arasında bulunduğu eski rejimin üst düzey isimlerinin yargılandığı "1989 darbesi" davasının 5'inci duruşması yapıldı.

Ömer elBeşir ve döneminden üst düzey 27 isim, 1989’da seçimle göreve gelmiş ilk sivil hükümete darbe tertiplemek ve anayasayı ihlal suçlamasıyla 5’inci kez hakim karşısına çıktı.

Duruşmada, sanıkların ifadelerinin alınmasına devam edildi.

Başkent Hartum'daki Özel Ceza Mahkemesi Hakimi İsameddin Abdullah, sanıklardan Ahmed Abdurrahman'ın hastalığı dolayısıyla ileriki duruşmalara katılmaması, son duruşmada mahkemede hazır bulunmasını kararlaştırdı.

Hakim Abdullah, bir sonraki oturumun Hartum'daki Dostluk Kongre ve Toplantı Merkezi'nde ve 22 Eylül'de yapılmasına karar verdi.

Sanık yakınları, mahkeme bitiminde hükümet ve Başbakan Abdullah Hamduk'u protesto etti, yakınlarının serbest bırakılmasını istedi.

Devrik lider Beşir, 1989'da seçilmiş hükümete darbe yapmıştı

Ömer elBeşir'in 1989'da tuğgeneral rütbesiyle görev yaptığı Sudan ordusunun darbesiyle Cumhurbaşkanı Ahmed elMirgani ile Başbakan Sadık elMehdi görevlerinden alınmıştı.

Geçiş dönemi için kurulan yürütme ve yasama organı, "Ulusal Kurtuluş Devrimi" Komutanlığı Konseyi'nin Başkanlığına Beşir'i getirmişti. Beşir, 6 Ekim 1993'te kendisini cumhurbaşkanı ilan etmişti.

Sudan'da 19 Aralık 2018'de hayat pahalılığı nedeniyle başlayan gösterilerin ülke genelinde rejim karşıtı protestolara dönüşmesi üzerine, ordunun 11 Nisan 2019'daki müdahalesiyle 30 yıllık Ömer elBeşir dönemi sona ermişti.

Beşir, 17 Nisan'da ev hapsinde tutulduğu Devlet Konukevi'nden, başkent Hartum'daki Kuber Hapishanesi'ne nakledilmişti.

Devrik lideri, yolsuzluk ve yasa dışı döviz bulundurmaktan 2 yıl hapis cezasına çarptıran mahkeme, 70 yaşından büyük olduğu gerekçesiyle Ömer elBeşir'in cezasını rehabilitasyon merkezinde çekmesine hükmetmişti.

Savcılık, 1989 darbesiyle anayasal düzeni bozmak suçlamasıyla Beşir ve yardımcıları hakkında 13 Mayıs 2019'da soruşturma başlatmıştı. Ömer elBeşir'in ocak ayında savcıya ifade vermesinin ardından, eski Başbakan ve Milli Ümmet Partisi lideri Sadık elMehdi 22 Haziran'da, Halk Kongresi Partisi Genel Sekreteri Ali Hac ile partinin lideri ve eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Senusi de 20 Kasım'da ifadeye çağrılmıştı.

Sudan’da sivil hükümete darbe tertiplemek ve anayasayı ihlal suçlamasıyla açılan 1989 darbesi davasının ilk duruşması 21 Temmuz’da yapılmıştı.

İlginizi Çekebilir

Gazze'de can kaybı 34 bini geçti

Terör devleti srail'in 203 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 34 bin 356'ya çıktı... Terör devleti israil güçlerinin 203 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde can kaybı son 24 saatte 51 artarak 34 bin 356'ya yükseldi.

Gazze'deki toplu mezarların soruşturulacak mı?

Gazze'deki toplu mezarların soruşturulması için sahadaki tüm tarafların onayı lazım Birleşmiş Milletler (BM), Gazze'de bulunan toplu mezarların soruşturulması gerektiğini ancak bunun için sahadaki tüm tarafların onayının gerekli olduğunu bildirdi.

Gazze'de çok ağır insani kriz var

ABD'nin insan hakları raporu... ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Gazze’deki insan hakları ihlallerine yönelik bir rapor yayımladı. 2023 İnsan Hakları Raporu'nda, Gazze'deki durum için "ağır insani kriz" ifadesi kullanıldı. Raporun Yunanistan ile ilgili bölümünde de uzun bir ihlal listesi yer aldı. Yunanistan'ın göçmenlere yönelik ihlallerine dikkat çekildi.

Fransa, Hindistan ve Yunanistan Ermenistan'ı bize karşı silahlandırıyor

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Fransa, Hindistan ve Yunanistan'ın, Ermenistan'ı Azerbaycan'a karşı silahlandırdığını belirterek, "Biz de oturup bekleyemeyiz. Bu tavrımızı Ermeni hükümetine ve bugün Ermenistan'a sahip çıkmaya çalışan taraflara açıkça ilettik. Kendimize yönelik ciddi tehdit görürsek ciddi önlemler almak zorunda kalacağız" dedi.

TÜM HABERLER