© Müzakerat 2017 - 2021

Koronavirüse karşı limanlarda tedbir alınıyor

Dünya Sağlık Örgütünün, Çinde ortaya çıkan koronavirüsün yarattığı salgın tehlikesi nedeniyle küresel acil durum ilan etmesinin ardından Türkiyede de Sağlık Bakanlığı gümrüklerde tedbir aldı Ambarlı Sahil Sağlık Denetleme Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Murat Karadeniz: Kimyasal, biyolojik ya da radyolojik bütün tehlikeler karşısında zaten önlemlerimizi alıyoruz. Koronavirüs bir çeşit enfeksiyon hastalığıdır, bir bulaşıcı hastalıktır. Bu konuyla ilgili gerekli donanıma sahibiz Şu ana kadar herhangi bir koronavirüs vakamız olmadı

İSTANBUL (AA) Dünya Sağlık Örgütünün, Çin'de ortaya çıkan ve vaka sayısı her gün artan koronavirüsün yarattığı salgın tehlikesi nedeniyle "küresel acil durum" ilan etmesinin ardından Türkiye'de de Sağlık Bakanlığı gümrüklerde tedbir aldı.

Havalimanlarında termal kamera kurulmasının ardından limanlarda da sağlık denetleme merkezleri önlemlerini artırdı.

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü Ambarlı Sahil Sağlık Denetleme Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Murat Serdar Karadeniz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de 33 sağlık denetleme merkezinin halk sağlığını tehdit edebilecek tüm durumlar için hazır olduğunu söyledi.

Karadeniz, limana gelen gemilerin çoğunun konteyner ve kuru yük gemisi olduğunu hatırlatarak, "Bu gemiler yaklaşmadan önce son 24 saatte bize sağlık bildiriminde bulunurlar. Bu raporda son 10 limanı ve tayfa listesi de vardır. Halk sağlığını tehdit edecek herhangi bir durum var ise biz bunlara pratika vermeyiz. Pratika geminin sağlık yönünden herhangi bir sıkıntısı olmadığı ve yanaşarak yükünü boşaltabileceği ya da yeni yük alabilmesi iznidir." dedi.

Gemi içindeki tayfanın kaptan ya da var ise gemi doktoru tarafından sağlık bildirimlerinin yapıldığını anlatan Karadeniz, "Bize bir sağlık bildiriminde bulunur ve biz gemiye nasıl bir işlem uygulayacağımızı risk analizi yaparak karar veririz." ifadelerini kullandı.

Gemide herhangi bir şüpheli durum varsa gemiyi açıkta muayene ettiklerini anlatan Karadeniz, bildirimlerde bir sağlık sorunu varsa geminin açıkta karantinaya alındığını söyledi.

Karadeniz, 112 Acil Servis ekipleriyle koordineli çalıştıklarını hatırlatarak, "Herhangi bir şüphe durumunda 112 ekiplerine haber veririz. Bulaşıcı hastalıklarda kullandığımız negatif basınçlı sedyelerle gelinir, gemideki hastalar bu şekilde tahliye edilir. Daha öncesinde Sağlık Bakanlığının belirlediği referans hastanelerimize transferini sağlarız."

"Önlemlerimizi alıyoruz"

Karadeniz, bütün halk sağlığını tehdit edecek konularda iş akış şemalarının olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Sadece enfeksiyon ya da koronavirüs açısından değildir. Kimyasal, biyolojik ya da radyolojik bütün tehlikeler karşısında zaten önlemlerimizi alıyoruz. Koronavirüs bir çeşit enfeksiyon hastalığıdır, bir bulaşıcı hastalıktır. Bu konuyla ilgili gerekli donanıma sahibiz. Bulaşıcılığı açısından da tüm personel ve ben hazırlanarak gemiye gideriz. Şu ana kadar herhangi bir koronavirüs vakamız olmadı. Eğer olur ise gemi içerisinde tetkiklerimizi yaparak zaten numunelerimizi orada alacağız."

İlginizi Çekebilir

Türkiye'nin tohumda İsrail'e bağımlılığı yok

Türkiye Tohumcular Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler, Türkiye'nin tohumda ne İsrail'e ne de başka bir ülkeye bağımlı olduğunu belirterek, "Tohumculuk sektörü olarak İsrail ile ticaretimizin durmasının ülkemize hiçbir olumsuz etkisi olmayacaktır" dedi.

Sinan Ateş cinayetine ilişkin iddianame kabul edildi

Eski Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Ateş'in öldürülmesine ilişkin 22 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Kuveyt'in İsrail zulmü karşısındaki tutumu önemli

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuveyt Devlet Emiri Şeyh Mişal El Ahmed El Cabir El Sabah ile gerçekleştirdiği görüşmede, Kuveyt'in İsrail zulmü karşısındaki tutumunun önemli olduğunu, bu duruşun Filistin davasına güç kattığını, Türkiye'nin başından beri kalıcı ateşkesin tesisi için çaba gösterdiğini belirtti.

Adalet Akademisi'nde 1 yıl eğitim alacaklar

Hakim ve Savcı Yardımcılığı Yönetmeliği Resmi Gazete'de... Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hakim ve Savcı Yardımcılığı Yönetmeliği'nin Resmi Gazete'de yayımlandığını duyurdu. Tunç, açıklamasında "Hakim ve savcı yardımcılarımız, mesleğe kabul öncesinde Adalet Akademisi'nde 1 yıl eğitim alacak ve usta çırak ilişkisi içinde 2 yıl tecrübeli hakim ve savcılarımızın yanında görev yapacak" dedi.

TÜM HABERLER