© Müzakerat 2017 - 2021

Rusya'dan İsveç'te Kur'an-ı Kerim yakılmasına tepki

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, İsveç'te Rasmus Paludan'ın, Türkiye Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yakmasına tepki gösterdi. Zaharova "Bir kişinin dini inançlarına saygı duymanın isteğe bağlı bir karar değil, bir zorunluluk" dedi.

Ukrayna savaşı ve sonrasında işgal edilme korkusuyla NATO'ya girmeyi planlayan İsveç hükümeti, ne Türkiye'nin şartlarını tam olarak yerine getirebildi, ne de ülkesindeki İslamofobik eylemleri durdurabildi.
"Demokratik bir ülkeyiz, fikir özgürlüğü var" söylemleriyle art arda yaşanan provokasyonları geçiştirmeye çalışan İsveç makamlarının kayıtsızlığına bir tepki de korktukları komşuları Rusya'dan geldi.

"DİNİ İNANÇLARA SAYGI DUYMAK ZORUNLULUKTUR"

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, İsveç’te Kur'an-ı Kerim'in yakılması ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in provokatif eylemle ilgili ifadelerine yaptığı yazılı açıklama ile tepki gösterdi.

“Bir kişinin dini inançlarına saygı duymanın isteğe bağlı bir karar değil, bir zorunluluk olduğunu hatırlatmama izin verin” ifadelerini kullanan Zaharova, Uluslararası toplumun, hoşgörüsüzlük ve ayrımcılığa karşı koymak için defalarca taahhütlerde bulunduğunu hatırlatarak, Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından alınan kararları sıraladı.

STOLTENBERG'E TEPKİ: NEDEN BUNDAN HABERSİZ?

Zaharova, “Bu belgeler, bırakın Müslümanlar için kutsal olan kitabı yakmayı ifade özgürlüğünün herhangi bir din veya dini uygulama hakkında eleştirel ve hatta aşağılayıcı sözler söyleme hakkını içermediğini özellikle belirtiyor. Stoltenberg neden bundan habersiz? Çünkü Batı, eğitim düzeyi düşük insanları Avrupa'daki kilit konumlara atıyor. Yönetilmesi daha kolaydır, bu da Avrupalıların çoğunu manipüle etmeye yardımcı olur” dedi.

LGBT ELEŞTİRİSİ

Batı’yı LGBT konusunda da eleştiren Zaharova, “Bir nokta daha, Anglosakson dünyasının kontrolündeki ülkeler, herkesin var olmayan bazı ‘cinsiyetleri’ tanıması konusunda zorluyorsa, yüz milyonlarca insanın kutsallarına kesinlikle saygı göstermeleri gerekir” dedi.

Öte yandan Stoltenberg yaptığı açıklamada, İsveç’in söz konusu provokatif eyleme hızlıca tepki gösterdiğini belirterek, söz konusu İslamofobik eylemin ifade özgürlüğü içerisinde yer aldığını ve yasa dışı olmadığını belirtmişti.

İlginizi Çekebilir

Gazze'de can kaybı 34 bini geçti

Terör devleti srail'in 203 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 34 bin 356'ya çıktı... Terör devleti israil güçlerinin 203 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde can kaybı son 24 saatte 51 artarak 34 bin 356'ya yükseldi.

Gazze'deki toplu mezarların soruşturulacak mı?

Gazze'deki toplu mezarların soruşturulması için sahadaki tüm tarafların onayı lazım Birleşmiş Milletler (BM), Gazze'de bulunan toplu mezarların soruşturulması gerektiğini ancak bunun için sahadaki tüm tarafların onayının gerekli olduğunu bildirdi.

Gazze'de çok ağır insani kriz var

ABD'nin insan hakları raporu... ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Gazze’deki insan hakları ihlallerine yönelik bir rapor yayımladı. 2023 İnsan Hakları Raporu'nda, Gazze'deki durum için "ağır insani kriz" ifadesi kullanıldı. Raporun Yunanistan ile ilgili bölümünde de uzun bir ihlal listesi yer aldı. Yunanistan'ın göçmenlere yönelik ihlallerine dikkat çekildi.

Fransa, Hindistan ve Yunanistan Ermenistan'ı bize karşı silahlandırıyor

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Fransa, Hindistan ve Yunanistan'ın, Ermenistan'ı Azerbaycan'a karşı silahlandırdığını belirterek, "Biz de oturup bekleyemeyiz. Bu tavrımızı Ermeni hükümetine ve bugün Ermenistan'a sahip çıkmaya çalışan taraflara açıkça ilettik. Kendimize yönelik ciddi tehdit görürsek ciddi önlemler almak zorunda kalacağız" dedi.

TÜM HABERLER