© Müzakerat 2017 - 2021

Türkiye’den Sudan’da çölleşmeyle mücadele çalışmalarına malzeme desteği

HARTUM (AA) Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Sudan'da çölleşme ve fakirlikle mücadele çalışmaları kapsamında kurulan fidanlıkta iyileştirme yaparak malzeme desteği verdi.

TİKA, Büyük Yeşil Duvar Girişimi bünyesindeki ​​​​​Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı kapsamında Türkiye’den Afrika’ya Köprüler Projesi (BRIDGES Projesi) olarak bilinen, Ekosistem Servislerinin oluşturulması, Gelir Getirici Faaliyetler, Restorasyon ve Kalkınmanın Hızlandırılması Projesinin uygulandığı Sudan'ın Kesele ve Gadarif eyaletlerinde ağaçlandırma sahalarını ziyaret etti.

TİKA Hartum Koordinatörü Bilal Özden, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ziyaret sırasında, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) desteğiyle bölgede yaşayan mülteciler için sürdürülebilir çevre ve kalkınma ortamı oluşturma amacıyla 1980’li yıllarda kurulan fidanlığın, ihmal ve maddi imkânsızlıklar nedeniyle verimsiz hale geldiğini gördüklerini söyledi.

Özden, TİKA’nın söz konusu fidanlığın iyileştirilmesi ve üretim kapasitesinin artırılması kararı doğrultusunda ıslah çalışmalarının yanı sıra üretimde kullanılan el arabası, bağ makası, çapa, tırmık, sulama kapları, fidan poşetleri gibi bahçıvan malzemelerini de tedarik ettiğini belirtti.

Fidanlığın ıslahı, Büyük Yeşil Duvar Girişimi'ne de fidan sağlaması açısından önem arz ediyor.

Sudan, Moritanya ve Eritre'yi kapsayan BRIDGES Projesi, tarımorman ve hayvancılık ekosistemlerinin verimliliğini ve çevresel şartlarını geliştirmek ve bu bölgelerde ikamet eden yerel halkın yaşam şartlarını iyileştirmeyi amaçlıyor.

Afrika Birliği tarafından 2007'de hayata geçirilen, Sudan’ın da bir parçası olduğu Büyük Yeşil Duvar Girişimi, başta çölleşme ve arazi tahribatı ile mücadele olmak üzere gıda güvensizliği ve fakirliği ortadan kaldırmayı, bölge ekosistemlerinin sürdürülebilir kullanılması ile kalkınmayı amaçlıyor.

Tarıma elverişli arazilerdeki çölleşmenin durdurulması için başlatılan Büyük Yeşil Duvar Girişimi ile Sahra ve Sahel Bölgesi'nde 8 bin kilometre uzunluğunda ve 15 kilometre genişliğinde bir ağaç hattı oluşturulması planlanıyor.

İlginizi Çekebilir

Gazze'de can kaybı 34 bini geçti

Terör devleti srail'in 203 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 34 bin 356'ya çıktı... Terör devleti israil güçlerinin 203 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde can kaybı son 24 saatte 51 artarak 34 bin 356'ya yükseldi.

Gazze'deki toplu mezarların soruşturulacak mı?

Gazze'deki toplu mezarların soruşturulması için sahadaki tüm tarafların onayı lazım Birleşmiş Milletler (BM), Gazze'de bulunan toplu mezarların soruşturulması gerektiğini ancak bunun için sahadaki tüm tarafların onayının gerekli olduğunu bildirdi.

Gazze'de çok ağır insani kriz var

ABD'nin insan hakları raporu... ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Gazze’deki insan hakları ihlallerine yönelik bir rapor yayımladı. 2023 İnsan Hakları Raporu'nda, Gazze'deki durum için "ağır insani kriz" ifadesi kullanıldı. Raporun Yunanistan ile ilgili bölümünde de uzun bir ihlal listesi yer aldı. Yunanistan'ın göçmenlere yönelik ihlallerine dikkat çekildi.

Fransa, Hindistan ve Yunanistan Ermenistan'ı bize karşı silahlandırıyor

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Fransa, Hindistan ve Yunanistan'ın, Ermenistan'ı Azerbaycan'a karşı silahlandırdığını belirterek, "Biz de oturup bekleyemeyiz. Bu tavrımızı Ermeni hükümetine ve bugün Ermenistan'a sahip çıkmaya çalışan taraflara açıkça ilettik. Kendimize yönelik ciddi tehdit görürsek ciddi önlemler almak zorunda kalacağız" dedi.

TÜM HABERLER