© Müzakerat 2017 - 2021

Türkiye’nin çeltik ambarı Edirne’de hasat mesaisi başladı

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı: ”Kent olarak ülkemizdeki çeltiğin yaklaşık yarısını biz üretiyoruz. Üreticilerimiz inşallah hasat sürecini dolu, afet gibi herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadan tamamlayarak emeklerinin karşılığını alırlar”

EDİRNE (AA) Türkiye'nin en önemli çeltik üretim merkezlerinden "Edirne'de meşakkatli hasat mesaisi başladı.

Yüksek verimi ve getirisi nedeniyle üreticilerin tercih ettiği çeltiğin hasat edilmesi için biçerdöverler tarlalara girdi.

Olgunlaşma sürecinin ardından kurutulan çeltik tavalarında hasada başlayan üreticiler, büyük emekle yetiştirdikleri ürünlerini toplamak için uğraş veriyor.

Edirne Tarım ve Orman Müdürlüğü verilerine göre kentte 2021 yılında 515 bin 561 dekar alanda 411 bin 525 ton çeltik üretilirken, bu yıl 455 bin dekar alanda üretim gerçekleştirildi.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, AA muhabirine, kentin bazı bölgelerinde hasadın başladığını söyledi.

Hasat edilen ilk tarlalarda verimin iyi olduğunu belirten Arabacı, hasadın çiftçiler için bereketli olmasını diledi.

Türkiye'nin çeltik üretiminin yaklaşık yüzde 45'inin Edirne'de gerçekleştiğini dile getiren Arabacı, "Kent olarak ülkemizdeki çeltiğin yaklaşık yarısını biz üretiyoruz. Üreticilerimiz inşallah hasat sürecini dolu, afet gibi herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadan tamamlayarak emeklerinin karşılığını alırlar." dedi.

Arabacı, hasadın mevsim şartlarına göre 30 ile 45 gün arasında süreceğini belirtti.

Üretici verimden memnun

Çeltiğin olgunlaştığı bölgelerde hasada başlayan çiftçiler, biçerdöverin biçtiği ürünlerini traktörlerinin römorklarına yükleyerek kurutma mesailerine başlıyor.

Merkeze bağlı Üyüklütatar köyünden üretici Zeki Çarmıklı da 50 dekar alanda yetiştirdiği çeltiğin hasadına başladığını belirtti.

Verimin kendisini memnun ettiğini ifade eden Çarmıklı, "Çok heyecanlıyım. Bir an evvel ürünümü satıp bedelini alıp ihtiyaçlarımı gidermeyi düşünüyorum." diye konuştu.

 

İlginizi Çekebilir

Kırsal kalkınmaya 11,4 milyar liralık yatırım yapıldı

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamında bugüne kadar tamamlanan 16 bin 952 proje için yatırımcılara 5,3 milyar lira hibe desteği ödemesi yapıldı ve 11,4 milyar lira tutarındaki yatırımın faaliyete geçmesi sağlandı.

Vergi kayıp ve kaçağıyla etkin mücadelemiz devam ediyor

Bakan Şimşek, vatandaşların daha kolay ve hızlı şekilde ihbarda bulunabilmeleri için Gelir İdaresi Başkanlığının yeni kanalları devreye aldığını belirterek, "İhbarlara yönelik yapılacak vergi incelemesi sonucu ihbarda verilen bilgiye istinaden tespit edilen vergi ve vergi kaybı cezasının yüzde 10'u tutarında ihbar ikramiyesi ödenebilecek" dedi.

Fahiş fiyatla mücadelede cezalar arttı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını içeren, Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Düzenleme ile fahiş fiyatta uygulanan ceza tutarı 100 bin liradan 1 milyon liraya, stokçulukta ise 1 milyon liradan 12 milyon liraya yükseltildi.

Yılın ilk 4 ayında 3,9 milyar dolarlık ihracat

İstanbul İhracatçı Birlikleri, yılın ilk 4 ayında 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 8,2 artış ile 3,9 milyar dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi. Ocak-nisan döneminde değer bazında en fazla ihracat 317 milyon dolar ile Irak'a gerçekleştirildi. Irak'ın ardından en fazla Almanya, ABD, İtalya ve Birleşik Krallık'a ihracat yapıldı.

TÜM HABERLER