© Müzakerat 2017 - 2021

Vatandaşın sevinci yarıda kaldı, bayiler zam üstüne zam yaptı

Hükümetin sıfır araçlara yönelik açıkladığı matrah düzenlemesine vatandaş sevinemedi. Matrah düzenlemesinin üzerinden bir hafta geçmeden bayilere giden vatandaş zamla karşılattı. Bayilerin yaptığı zam nedeniyle indirimli sıfır araç bulmak imkansız hale geldi.  

Vatandaş, sıfır araç alacağım hayali yarıda kaldı. Devlet artan fiyatlara karşı matrah artışına gitti ama daha 1 hafta olmadan araçlara zam geldi. Üstelik indirimli araçları bayilerde bulmak neredeyse imkansız. TGRT Haber muhabiri Kaan Kalyoncu, konuya ilişkin detayları paylaştı.

Otomotiv sektörünün ve sıfır otomobil almak isteyenlerin beklediği matrah düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan düzenlemeyle binek otolara uygulanan özel tüketim vergisi matrahlarında değişikliğe gidildi. Kararla, motor silindir hacmi 1600 CC'nin altındaki araçlarda matrah alt limiti 120 bin liradan 184 bin liraya; üst limit ise 200 bin liradan 280 bin liraya yükseltildi.

HANGİ ARAÇ NE KADAR OLACAK?

Ancak açıklanan matrah düzenlemesi beklenin altında kaldı. Çünkü araç sahibi olmak isteyen kişiler, daha büyük indirim bekliyordu. Matrah düzenlemesi 9 modeli kapsıyordu. Üstelik o araçlarda donanımsız boş paketler ve manuel vitesli araçlardı.

Matrah düzenlemesi en çok A ve B sekment araçları etkiledi.  B sekment bir araç matrah düzenlemesi öncesinde 576 bin liraya satılıyordu. Yeni düzenlemeyle birlikte 542 bin liraya kadar. 32 bin liralık indirim yapıldı.
GÖZLER İKİNCİ EL PİYASASINA ÇEVRİLDİ

Matrah düzenlemesi yapıldı ancak araç sahibi olmak isteyenler bu düzenlemede hayal kırıklığı yaşadı. Çünkü o beklenen indirim araçlarda yapılmadı. Sıfır araç almak isteyen vatandaşlarda showrooma gittiğinde araç yok cevabı alıyor. Araç sahibi olmak isteyenler rotasını 2. el piyasasına çevirdi.

İlginizi Çekebilir

Milyonlarca elektrikli aracını geri çağırdı

Tesla, Çin'de satılan 1,6 milyon elektrikli aracını geri çağırdı Amerikan elektrikli araç üreticisi Tesla'nın, Çin'de satılan 1,6 milyon elektrikli otomobili, otomatik direksiyon fonksiyonundaki problem nedeniyle geri çağırdığı bildirildi.

Üretim daha da hızlanacak

Yollardaki Togg sayısı 2 bini aştı: Üretim daha da hızlanacak Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Togg üretim ve teknoloji kampüsünde incelemelerde bulundu. Sosyal medya hesabından ziyaretin detaylarını paylaşan Bakan Kacır, "Yollardaki Togg sayısı 2 bini aştı. Üretim daha da hızlanacak. Yılsonuna dek toplam 28 bin Togg T10X üretimi hedefleniyor" ifadelerini kullandı.

Fiyatlar normale dönüyor

Otomotiv sektöründe fahiş fiyat ve stokçuluğa karşı Ticaret Bakanlığı’nın aldığı tedbirler sonuç vermeye başladı. Galerilerde sıfır otomobillere ulaşım sorunu ortadan kalkarken, fiyatlarda 3 haftadır artış yaşanmıyor. Hatta yer yer düşüşler de gözlemleniyor. Bakanlık, tüm ticari alanlarda piyasa bozucu faaliyetlerin takip edildiği, vatandaşı mağdur edenlere karşı ilave başka tedbirlerin hayata geçirileceğini açıkladı.

TOGG'a ilk zam geldi!

Yerli otomobil Togg'a ilk kez zam yapıldı. Şirket tarafından yapılan açıklamada, 'Yeni fiyat listesi 5 Temmuz 2023 itibarıyla güncellenmiştir' denildi. Fiyatlar ortalama yüzde 27 artarken, aksesuarlarla birlikte şu an teslim edilen uzun menzilin fiyatı 1 milyon 650 bin TL'ye kadar çıktı.

TÜM HABERLER