© Müzakerat 2017 - 2021

Yerlilik tartışmalarına son noktayı koydu

Gürcan Karakaş'tan yerlilik açıklaması! "Kullandığınız parça sayıları değil, mülkiyet hakları belirliyor"

Bursa'nın Gemlik ilçesinde, her 3 dakikada bir aracı üretildiği Togg fabrikası gövde, montaj ve boyahane bölümleri basın mensuplarına tanıtıldı. Gazeteciler, "akıllı cihaz" olarak tanımlanan C segmentindeki SUV Togg'un üretim aşamasına tanıklık etti.

 

“1,8 MİLYAR AVROLUK KAYNAK HARCANACAK”

Bu yatırımın 5 farklı modelde "akıllı cihaz", 175 bin üretim ve mobilite ekosisteminin çekirdeğini kapsadığını anlatan Karakaş, "2023 sonu itibarıyla Togg için toplamda 1,8 milyar avroluk kaynak harcanacak. Bu kaynağa akıllı cihaz, kampüs ve teknoloji geliştirmek için yapılan yatırımlar da dahil." açıklamasını yaptı.

“YERLİLİĞİ KULLANDIĞIMIZ PARÇA DEĞİL, MÜLKİYET HAKKI BELİRLİYOR”

Togg'un milli bir proje olduğunu vurgulayan Karakaş, "Fikri ve sınai mülkiyet hakları yüzde 100 Türkiye’ye ait olan ve bu bakış açısıyla da doğal olarak yüzde yüz yerli bir proje. Günümüzde yerliliği kullandığınız parça sayıları değil, mülkiyet hakları belirliyor. Togg, ilk akıllı cihazı C-SUV için tedarikçilerinin yüzde 75'ini Türkiye’den sağladı. Bu oran değer olarak bakıldığında yüzde 51’e karşılık geliyor. Togg'un hedefi gelecek üç yıl içinde yüzde 68'lik bir yerlilik oranına ulaşmak." ifadesini kullandı.
Karakaş, Gemlik'te 29 Ekim'de resmi açılışı yapılan Togg Teknoloji Kampüsü'nün gövde, boya ve montaj tesislerinin yanı sıra Ar-Ge, stil tasarım, prototip geliştirme ve test merkezi, strateji ve yönetim merkezi ile kullanıcı deneyim parkı birimlerini de barındırdığını anlattı.

Kampüsün inşaat sürecine de değinen Karakaş, "Kampüsün zemin güçlendirmesi için 44 bin beton kolon kullanıldı. Bu rakam 1500 metrekare tabanlı 7 tane 50 katlı gökdelene karşılık geliyor. Üretim hatlarında toplam 250 robot var. 1,2 milyon metrekarelik alan üzerine inşa edilen kampüs, 230 bin metrekare kapalı alana sahip. Avrupa'nın en temiz boyahanesi kampüste. 5 gr/metrekareden az 'uçucu organik bileşen' salımı ile Türkiye'deki yasal sınırın 9'da 1'i, Avrupa'daki yasal sınırın ise 7'de 1'i bir değerle Avrupa'nın en temizi. Kağıtsız, dijital çalışma prensiplerine göre dizayn edilen kampüs, yüksek otomasyona sahip. Gövde atölyesinde yüzde 90 otomasyon var." diye konuştu.

İSTİHDAM 4 BİN 300 KİŞİYE YÜKSELECEK

Karakaş, şu anda toplam 1400 kişinin çalıştığı Togg'da üretim kapasitesi 175 bin adede ulaştığında istihdamın 4 bin 300 kişiye yükseleceğini kaydetti.

İlginizi Çekebilir

Milyonlarca elektrikli aracını geri çağırdı

Tesla, Çin'de satılan 1,6 milyon elektrikli aracını geri çağırdı Amerikan elektrikli araç üreticisi Tesla'nın, Çin'de satılan 1,6 milyon elektrikli otomobili, otomatik direksiyon fonksiyonundaki problem nedeniyle geri çağırdığı bildirildi.

Üretim daha da hızlanacak

Yollardaki Togg sayısı 2 bini aştı: Üretim daha da hızlanacak Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Togg üretim ve teknoloji kampüsünde incelemelerde bulundu. Sosyal medya hesabından ziyaretin detaylarını paylaşan Bakan Kacır, "Yollardaki Togg sayısı 2 bini aştı. Üretim daha da hızlanacak. Yılsonuna dek toplam 28 bin Togg T10X üretimi hedefleniyor" ifadelerini kullandı.

Fiyatlar normale dönüyor

Otomotiv sektöründe fahiş fiyat ve stokçuluğa karşı Ticaret Bakanlığı’nın aldığı tedbirler sonuç vermeye başladı. Galerilerde sıfır otomobillere ulaşım sorunu ortadan kalkarken, fiyatlarda 3 haftadır artış yaşanmıyor. Hatta yer yer düşüşler de gözlemleniyor. Bakanlık, tüm ticari alanlarda piyasa bozucu faaliyetlerin takip edildiği, vatandaşı mağdur edenlere karşı ilave başka tedbirlerin hayata geçirileceğini açıkladı.

TOGG'a ilk zam geldi!

Yerli otomobil Togg'a ilk kez zam yapıldı. Şirket tarafından yapılan açıklamada, 'Yeni fiyat listesi 5 Temmuz 2023 itibarıyla güncellenmiştir' denildi. Fiyatlar ortalama yüzde 27 artarken, aksesuarlarla birlikte şu an teslim edilen uzun menzilin fiyatı 1 milyon 650 bin TL'ye kadar çıktı.

TÜM HABERLER