AB Komisyonu üyesi Johansson, Bosna Hersek’te 2020’de yaşanan göçmen krizinin önlenebileceğini söyledi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
AB Komisyonu üyesi Johansson, Bosna Hersek’te 2020’de yaşanan göçmen krizinin önlenebileceğini söyledi
AB Komisyonunun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Zoran Tegeltija ile görüştü

SARAYBOSNA (AA) Bosna Hersek'i ziyaret eden, Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, ülkede 2020 yılının sonlarında yaşanan göçmen krizinin önlenebileceğini ifade etti.

Başkent Saraybosna'daki temasları kapsamında Bakanlar Konseyi Başkanı Zoran Tegeltija ile görüşen Johansson, düzenlenen basın toplantısında, "Lipa" göçmen kampında çıkan yangının ardından koşulları daha da ağırlaşan göçmenlerin durumunda ilerleme kaydedildiğini söyledi.

Bihaç şehri yakınındaki "Lipa" kampını dün ziyaret ettiğini anımsatan Johansson, kamptaki göçmenlerle sohbet etme fırsatı da bulduğunu, buradaki kişilerin birçoğunun maddi imkansızlıklar nedeniyle göçe başvurduğunu kaydetti.

Johansson, Bosna Hersek'te 2020 yılının sonlarında yaşanan göçmen krizinin önlenebileceğini savunarak ülkedeki göçmen yükünün yalnızca bir bölgeye (UnaSana Kantonu) değil, tüm ülkeye eşit dağıtılması gerektiğini vurguladı.

AB ülkelerine 2015 yılında çatışmalardan kaçan 2 milyona yakın Suriyelinin göç ettiğini hatırlatan Johansson, artık Suriye'den ziyade başka ülkelerden göçmenlerin geldiğine dikkati çekti.

Johansson, göçmen krizinin yeni bir mesele olmadığını ve gelecekte de var olmaya devam edeceğini belirterek bu krizin doğru yönetilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Sınırlarda faaliyet gösteren suç örgütlerine de değinen Johansson, Europol ve Frontex ile yapılacak ortak operasyonlarla bu sorunun önüne geçilebileceğini savundu.

Tegeltija: "Bosna Hersek göçmen krizinin esiri olmayacak"

Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Tegeltija da görüşmede ayrıca ülkesinin AB üyeliği ile yeni tip koronavirüs (Kovid19) salgınını da ele aldıklarını aktararak, göçmen krizinin, görüşmenin odağında yer aldığını vurguladı.

Bosna Hersek'in ağır bir göçmen kriziyle mücadele ettiğini söyleyen Tegeltija, "Bosna Hersek göçmen krizinin çözümüne ortak olmaya hazır, ancak bu krizin esiri veya göçmenlerin konaklama yeri olmayacak." dedi.

Bosna Hersek temasları çerçevesinde 18 Şubat'ta Güvenlik Bakanı Selmo Cikotic'le görüşen Johansson'un bugün ayrıca Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak, Sırp ve Hırvat üyeleriyle görüşmesi planlanıyor.

"Lipa" kampının kapatılması kararına tepki gösteren göçmenler, Aralık 2020'de kampta yangın çıkarmış ve kamp büyük oranda kullanılamaz hale gelmişti. Yangının ardından 1000'e yakın göçmen kış şartlarında açıkta kalırken alternatif bir çözüm bulamayan Bosna Hersek makamları, aynı bölgede büyük askeri çadırlarla yeni bir kamp kurulmasına karar vermişti.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Erzurum’da uyuşturucu operasyonlarında yakalanan 3 zanlı tutuklandıÖnceki Haber

Erzurum’da uyuşturucu operasyonlarında y...

Sabiha Gökçen Airport Otel, müşterilerine özel PCR test hizmeti sunuyorSonraki Haber

Sabiha Gökçen Airport Otel, müşterilerin...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!