ABD'den Türkiye ile iş birliğini artırma sinyali

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ABD'den Türkiye ile iş birliğini artırma sinyali
ABD Enerji Kaynakları Bürosu Müsteşar Yardımcısı Geoffrey Pyatt, Washington ve Ankara arasındaki enerji diyaloğunun önemine dikkati çekerek, iki ülke arasında sıvılaştırılmış doğal gaz, enerji dönüşümü ve küçük modüler nükleer reaktörlerde iş birliği fırsatlarına işaret etti.

Pyatt, Türkiye, Romanya ve Bulgaristan'ı kapsayan ziyaretleri kapsamında geldiği İstanbul'da, enerjide Türkiye-ABD iş birliği, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş sonrası derinleşen enerji krizi ve bölgesel gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar ve diğer yetkililerle görüşen Pyatt, gaz arzında yaşanan sorunlar, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş ve enerjide uzun vadeli dönüşüm konusunda ABD hükümetinin Türkiye ile diyaloğuna verdiği öneme dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:

"Ziyaretim sırasında Türk yetkililerle enerji piyasalarındaki istikrar, Washington ve Ankara arasında küresel enerji jeopolitiği ve enerji dönüşümü konularındaki diyaloğun önemi açısından yüksek düzeyde fikir birliği buldum. Türk hükümeti oyunun adının daha fazla rüzgar, güneş, hidroelektrik ve nükleerde özellikle küçük modüler reaktörler olduğu konusunda daha fazla net olamazdı."

"Türkiye'nin aksine bölgedeki bazı ülkeler gaz tedarikinde Rusya'ya yüzde 100 bağımlı"

Pyatt, Rusya'nın enerji kaynaklarını silah olarak kullanması nedeniyle dünyada bir enerji krizi yaşandığını ve bu krizin yarattığı sorunların enflasyondan emtia fiyatlarındaki artışa kadar dünyanın her köşesinde hissedildiğini söyledi.

Avrupa'nın Rus gaz tedarikine yüksek bağımlılığı nedeniyle bu krizde daha kırılgan hale geldiğini dile getiren Pyatt, şöyle devam etti:

"Avrupa, Rusya'nın bu bağımlılığı kendi avantajına çevirmeye çalıştığının farkında ve krizin olabildiğince çabuk atlatılması için birlikte çalışıyoruz. Eminim ki Rusya'yı artık kimse güvenilir bir enerji tedarikçisi olarak görmeyecek. ABD Başkanı Joe Biden ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in daha önce yaptığı görüşme sırasında ABD'nin Avrupa'ya bu yıl 15 milyar metreküp sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) gönderilmesi kararlaştırıldı. Türkiye dahil Avrupalı tüm partnerlerimizle bu krizin atlatılması için kenetlenmeye devam edeceğiz. Türkiye'nin komşu ülkeleri ve Batı Balkan ülkeleri özellikle gaz krizine karşı daha kırılgan durumdalar. Türkiye'nin aksine bu ülkeler gaz tedarikinde Rusya'ya yüzde 100 bağımlı."

ABD'li şirketler Avrupa'da LNG altyapı yatırımları planlıyor

Pyatt, ABD'nin Avrupa'ya LNG tedarikinin artmaya devam edeceğini ifade ederek, "ABD bu yıl dünyanın en büyük LNG ihracatçısı olma yolunda ilerliyor. Türk yetkililerden ABD'li şirketlerin LNG alanında Türkiye ile başarılı şekilde çalıştığını ve aynı zamanda şirketlerin yeniden gazlaştırma tesislerini kullanma olanaklarını araştırdığını duyduğuma çok memnunum. Bu alandaki iş birliği, fosil yakıt kullanımını azaltmamızı ve Rusya'nın yarattığı enerji krizini atlatmak için kısa vadede çözümler bulunmasını da sağlıyor." dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Karadeniz gazında artık son virajları dönüyoruzÖnceki Haber

Karadeniz gazında artık son virajları dö...

Gayrimenkulleri satsak bile borç kapanmıyorSonraki Haber

Gayrimenkulleri satsak bile borç kapanmı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!