ABTürkiye Dostluk Grubu kuruldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ABTürkiye Dostluk Grubu kuruldu
TürkiyeAB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Karayel: "ABTürkiye Dostluk Grubu sayesinde Türk ve Avrupa halkları arasında sosyal ve kültürel alışverişi teşvik etmek için geliştirilecek ortak projeler ile TürkiyeAB arasındaki bağlar daha da kuvvetlenecektir"

TBMM (AA) TürkiyeAB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı İsmail Emrah Karayel, ABTürkiye Dostluk Grubunun kurulmasına ilişkin, "ABTürkiye Dostluk Grubu sayesinde Türk ve Avrupa halkları arasında sosyal ve kültürel alışverişi teşvik etmek için geliştirilecek ortak projeler ile TürkiyeAB arasındaki bağlar daha da kuvvetlenecektir." dedi.

 

ABTürkiye Dostluk Grubunun açılışı, video konferanslı toplantıyla yapıldı.

Açılış için Meclis'te hazırlanan salonda, TBMM TürkiyeAB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Karayel'in yanı sıra AB Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, Parlamentolar Arası Birlik (PAB) Türk Delegasyonu Başkanı Ravza Kavakçı Kan, Asya Parlamenter Asamblesi (APA) Başkanı Asuman Erdoğan ile TükiyeAB Karma Parlamento Komisyonu üyeleri Arzu Erdem ve Aylin Cesur hazır bulunurken, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Başkanı Faruk Kaymakcı, ABTürkiye Dostluk Grubu Kurucu Başkanı Ryszard Czarnecki ile dostluk grubu üyesi eski Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu telekonferans sistemiyle toplantıya katıldı.

Toplantıda konuşan taraflar, ABTürkiye Dostluk Grubunun oluşturulmasının önemine değinerek, iyi dileklerini iletti.

İsmail Emrah Karayel, daha sonra Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, dijital ortamda gerçekleşen toplantı ile Avrupa Parlamentosu (AP) çatısı altında ve parlamento üyesi Ryszard Czarnecki başkanlığında ABTürkiye Dostluk Grubunun kurulduğunu söyledi.

Türkiye'nin AB'ye katılım müzakere sürecini desteklemek ve ivme kazandırmak amacıyla ilk defa 2009'da AP çatısı altında kurulmuş "APTürkiye'nin Dostları Grubu"nun 2017'ye kadar faaliyet gösterdiğini aktaran Karayel, 2017'den beri bu grubun yeniden kurulması için TBMM TürkiyeAB Karma Parlamento Komisyonu Başkanlık Divanı üyeleri, AB nezdindeki misyon, büyükelçilik ve diplomatlar tarafından büyük emek harcandığını aktardı.

"Bugün ABTürkiye Dostluk Grubunun kurulması bu emeklerin bir sonucudur." diyen İsmail Emrah Karayel, grubun kuruluşunun TBMM'de büyük bir memnuniyetle karşılandığını kaydetti.

Karayel, "ABTürkiye Dostluk Grubu sayesinde Türk ve Avrupa halkları arasında sosyal ve kültürel alışverişi teşvik etmek için geliştirilecek ortak projeler ile TürkiyeAB arasındaki bağlar daha da kuvvetlenecektir." diye konuştu.

Türkiye'nin AB için yalnızca bölgesel konularda önemli bir ortak değil aynı zamanda AB üyeliğine aday bir ülke olduğunu belirten İsmail Emrah Karayel, AB'ye katılımın Türkiye için stratejik bir öncelik olarak devam ettiğini, ancak ön yargı ve yanlış anlamaları ortadan kaldırmadan ortak bir gelecek inşa etmenin mümkün olmadığı gerçeğinin aşikar olduğunu söyledi.

Karayel, Türkiye'nin salgın sürecinde AB üyesi ülkelerle dayanışma gösterdiğini ve sadece AB'ye aday bir ülke değil birliğin kilit bir ortağı olduğunu da kanıtladığını kaydetti.

Dostluk grubunun TürkiyeAB ilişkilerini geliştirmek ve güveni yeniden inşa etme perspektifini de değerli ve yapıcı bir etkileşim platformu sunacağına ilişkin inançlarının tam olduğunu vurgulayan İsmail Emrah Karayel, bu grubun AB'nin temel ilkelerine ve kurucu felsefelerine aykırı olan AB genelindeki yabancı düşmanlığı ve İslamofobik eğilimlere karşı mücadelede önemli bir platform olacağını bildirdi.

TürkiyeAB Karma Parlamento Komisyonu olarak AP ile TBMM ilişkilerini geliştirmek için yoğun çaba sarf ettiklerini belirten Karayel, dostluk grubunun kurulması için de önemli çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

İsmail Emrah Karayel, yapılan çalışmaların neticesinin bugün alındığını dile getirerek, "Böylece Karma Parlamento Komisyonumuzun yanında AP çatısı altında 'Türkiye Dostluk Grubu' ve 'Türkiye Forumu' adı altında kanallar oluşmuş oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Karayel, gruba önem verdiklerini ve bu kapsamda gereken desteği de sağlayacaklarını söyledi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Trakya Üniversitesi II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi kapılarını yeniden açtıÖnceki Haber

Trakya Üniversitesi II. Bayezid Külliyes...

Sağlık Bakanı Koca, DSÖ Avrupa Direktörü Kluge ile görüştüSonraki Haber

Sağlık Bakanı Koca, DSÖ Avrupa Direktörü...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!