Batı kapitalizmi çökecek mi?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Batı kapitalizmi çökecek mi?
Adaletli bir dünyada yaşamıyoruz. Gelir dağılımındaki adaletsizlik almış başını gitmiş. Dünyanın neredeyse üçte biri temiz su bulamıyor. Açlık, sefalet birçok yerde var. Kişi başı serveti 100 milyar dolar olan da var, günlük 2 dolara çalışmak zorunda kalan da. Böyle bir tablo karşısında insanların bazen umutsuzluğa düşmesi son derece normal.
Covid-19 dolayısıyla tüm dünyada ekonomik darboğaz başladı. Dün sadece Amerika'da 6,6 milyon kişi işsizlik fonuna başvurdu. Japonya'dan Almanya'ya, Kenya'dan Brezilya'ya kadar her ülkenin önünde büyük zorluklar var.
Böyle sıkıntılı anlarda özellikle dünyanın her yerindeki sol cenahta Batı kapitalizmi çökecek söylentileri başlar. Gene öyle oldu. Bugün söylenen sözlerin aynısı 2008'de Amerika'da başlayan finans krizi zamanında da söylenmişti. Ne yazık ki Müslüman dünyadan bazı isimler Batı'nın çökmekte olduğunu fısıldıyorlar. Gerçek elbette böyle değil.
Orta Doğu halkı ve yerküredeki sol cenah sanki bir şey olacak, bir el değecek ve Batı çökecek diye umuyor. Öyle olmadığında da hayal kırıklığın uğruyor. Solcu bir haber sitesi dün şöyle bir haber yaptı: "Sosyalizm iyileştirir! İtalya'da Kübalı doktorların tedavi ettiği her üç hastadan biri iyileşti." Sanırsın Küba refah ve bolluk ülkesi. Dünyanın en fakir ülkelerinden biri. Hâlbuki o haberi yapan internet sitesi aynı saatlerde Çin'in yardım konvoyunun Küba'ya ulaştığını görmedi bile!.. İnsanların en temel ihtiyaç malzemelerine bile ulaşamadığı bir sistem var Küba'da.
Batı'nın çökmesini beklemek nasıl bir ruh hâlidir anlamam. Batı'nın çok günahı var, doğru ama onu yenmenin yolu ondan daha iyi üretim yapmak, teknolojiyi geliştirmek ve  insanlığa faydalı olmaktan geçer.
Covid-19 için hepimiz aşı bulunsun diye dua ediyoruz. Aşıyı muhtemelen Batılı bir ülke, Amerika ya da İsrailli bilim insanları bulacak. Bir ihtimal Çin. Müslüman bir ülke aşı bulur umudumuz var mı? Sosyalist yönetimler çare üretir diyebiliyor muyuz? Keşke Müslümanlar aşıyı bulsa. İşte o zaman bazı şeyler değişir.
 
"Bir sabah kalkacağız ve her şey değişecek" diye bir duyguyla yaşanmaz. Dünya gerçekleri ne yazık ki böyle değil. Covid-19'la bazı şeyler değişecek. Nasıl mı? Üç gün önce Corriera Della Sera, İtalya'nın her şeyi sil baştan yapacağını yazdı. Yani sağlık, tarım, ekonomi vb. politikalarında değişikliğe gidip hantal bürokrasilerini değiştirecekler.
 
 
 
 
 

Kaynak:Türkiye Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İşverenler, kısa çalışma ödeneği yerine keyfi olarak ücretsiz izne başvuramazÖnceki Haber

İşverenler, kısa çalışma ödeneği yerine...

 Diyarbakır annelerinin evlat nöbeti devam ediyorSonraki Haber

Diyarbakır annelerinin evlat nöbeti dev...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!