Binalardan alınan numuneler ihmali gözler önüne seriyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Binalardan alınan numuneler ihmali gözler önüne seriyor
Yıkılan binada yapılan inceleme ‘ihmalleri’ gözler önüne serdi: Düşük kalite malzeme, kumun içindeki çakıllar ve çok zayıf kolonlar…

Kahramanmaraş merkezli depremden yıkılan Diyarbakır’daki bir binadan alınan numune ‘ihmali’ gözler önüne serdi. Enkazdan alınan numuneye göre yıkılan binada ‘düşük kalitede malzeme’ kullanıldığı ayrıca kolonların binanın yüksekliğine oranla çok zayıf olduğu belirtildi. 

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki deprem 10 ilde ağır yıkıma yol açtı. Diyarbakır’da da onlarca binanın yıkıldığı bölgede arama kurtarma faaliyetleri devam ederken binalardaki kusurların tespitine yönelik başlatılan soruşturma sürüyor. Soruşturma kapsamında arama kurtarma çalışmaları sona eren enkazlardan numune alınmasına karar verildi.

Bağlar ilçesindeki Yoldaş Apartmanı enkazından numune alan ekipte yer alan Fırat Üniversitesi (FÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Sedat Savaş, enkazın beton ve demir numunesine ilişkin değerlendirmede bulundu. Enkazdan alınan numunede, ilk olarak inşaatın tekniğe uygun yapılıp yapılmadığına bakacaklarını anlatan Savaş, inşaatın gerekli donatı kurallarına uygunluğunu da araştıracaklarını söyledi. Savaş, yapılan çalışmalarla ilgili rapor hazırlayacaklarını kaydetti.

İzlemek için tıklayınız

“KOLONLAR ÇOK ZAYIF”
Numunelerin bir kısmını Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının bir kısmını da kendilerinin aldığını ifade eden Savaş, "Fırat Üniversitesi laboratuvarında değerlendirmesini yapacağız ama binada ilk görünüşte düşük kalitedeki malzemeler kullanıldığı görülüyor." dedi. Savaş, laboratuvar aşamasından sonra deney sonuçlarının 2 haftaya kadar sonuçlanacağını belirterek, "Binada kolon kirişleri yapılmamış. Kum kullanılmış ama çok kirli bir derenin kumu kullanılmış. Kumun içinde çok iri çakıllar var. Kolonlar binanın yüksekliğine oranla çok zayıf." diye konuştu.

“ESKİ BİNALARA ÇÖZÜM BULUNMASI GEREKİYOR”
Binaların güçlendirilmesi ya da yıkılıp yerine yenilerinin yapılması gerektiğini dile getiren Savaş, beton kalitesi çok zayıf olan yapılarda güçlendirme yapılamayacağını söyledi. Betonun ve içinde kullanılan kumun kalitesinin önemine değinen Savaş, "Bu binanın kolonlarında 7-8 santimetre çapında taşlar çıkıyor. Dere yatağındaki yuvarlak taşlar, beton içerisinde hiç istenmeyen durum. İnşaat tekniğine göre donatıları birleştirilmemiş." ifadelerini kullandı. Eski binaların kontrol edilmesini, yeni ev alırken ekspertiz raporuna bakılmasını tavsiye eden Savaş, "Yeni deprem yönetmeliklerine göre bina yapılırsa bir problem çıkmaz çünkü kontrollü bir şekilde yapılıyor. Ama eski binalara muhakkak bir çözüm bulunması lazım. Onarım gerekiyorsa onarım yapılmalı, aksi taktirde binanın yıkılıp yeniden yapılması lazım." diye konuştu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
FAST sisteminde limit 20 bin TL olduÖnceki Haber

FAST sisteminde limit 20 bin TL oldu

Deprem sonrası ligden çekilen takımlarSonraki Haber

Deprem sonrası ligden çekilen takımlar

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!