Deprem Bilimci Jeofizik Profesörü Prof. Dr. Ahmet Ercan: Daha büyük deprem olmaz

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Deprem Bilimci Jeofizik Profesörü Prof. Dr. Ahmet Ercan: Daha büyük deprem olmaz
MALATYA Pütürge'de bugün meydana gelen 5.2'lik depremle ilgili Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan çarpıcı açıklama. Ercan, "Doğu Anadolu kırığı yaşlı bir kırıktır ve büyük bir deprem üretemez" dedi.

 ELAZIĞ SİVRİCE’DE MEYDANA GELEN 6,8’LİK DEPREMİN DOĞRUDAN DOĞRUYA ARTÇI DEPREMİDİR

Malatya'da saat 12:37'de merkez üssü Pütürge ilçesi olan 5.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Çevre ilçe ve illerden de hissedilen depremin derinliği 7,02 kilometre olarak kaydedildi.Ünlü deprem bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “5.2’lik bu deprem Elazığ Sivrice’de meydana gelen 6.8’lik depremin doğrudan doğruya artçı depremindir” dedi.

1 Ağustos 2020'de Malatya’nın Hekimhan ilçesinde 3.9 büyüklüğünde meydana gelmişti. Bu depremin ardından bölgede 7.4 büyüklüğüne kadar deprem olabileceği söylenmişti.

 

DAHA BÜYÜK BİR DEPREM OLMASI OLASILIĞI OLDUKÇA DÜŞÜKTÜR

Artçı depremlerin arkasından daha büyük depremin olma olasılığı oldukça düşüktür.

Koronavurüs süreci içinde korku ile bekleyen halkımızın 7.4’lük bir deprem olasılığına kulak asmaması gerekiyor. Bilimsel bir dayanağı yoktur. Buralarda kırık boyları oldukça düşüktür.

Yaşlı olan kırıklar deprem üretmez, genç olan kırıklar büyük deprem üretir. Doğu Anadolu kırığının üstünde artık büyük bir gerginlik birikmiyor. Bunu daha çok yüzde 52 oranında Kuzey Anadolu kırığı karşılıyor. Doğu Anadolu kırığı sadece yüzde 13’lük kısmı karşılıyor.

 

OLASI BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ

Yaşanan depremin artçılarının olabileceğini de hatırlatan Övgün Ahmet Ercan, depremin, İstanbul depremini tetiklemeyeceğini söyledi. Ercan, şu ifadeleri kullandı;

*Bölgedeki artçılar 4.5- 4.8'e kadar varabilir. Bunun arkasından 50 yıllık deneyimime bağlı olarak daha büyük bir depremin geleceğini düşünmüyorum. Çok fazla abartılmamalı.

*Hep sorulan soru bu deprem İstanbul depremini etkiler mi? Ne zaman hangi deprem etkilemiş ki bu etkilesin? Özellikle insanların köylerine gittiği bu günlerde ve corona virüsü salgınının bulunduğu dönemde insanları korkutup dışarıya çıkarmasınlar.

*Çünkü dışarıda corona içeride deprem üst üste. Abartılı açıklama yapılmamalı. Bunlar basında yer alınca insanlar ister istemez paniğe kapılıyor. Özellikle rica ediyorum.

 

YIKICI OLMASI İÇİN 5.5'TEN BÜYÜK OLMALI

AFAD ve Kandilli Rasathanesi’nin depremin büyüklüğünün farklı açıklamasının insanları çekincede bıraktığını hatırlatan Ercan, “Her zaman olduğu gibi Kandilli ile AFAD arasında bir açmaz var. Şu var ki deprem 5 kilometre derinliğinde sığ bir depremdir. Bu deprem 6.8 büyüklüğünde Elazığ ve Malatya depreminin Pötürge'deki artçı depremidir. Bu bölgedeki depremlerin yıkıcı olması için 5.5'ten daha büyük olması gerekiyor” dedi.

 

BUNDAN SONRAKİ BEKLENTİ

2020 yılında 6.8 ve 7.2 büyüklüğünde depremlerin görülmesinin şaşırtıcı olmayacağını  bir kez daha hatırlatan Prof. Ercan, ileriye dönük deprem beklentilerini de açıkladı.

Ercan, “Bundan sonraki beklenti yüzde 52 oranında Kuzey Anadolu kırığı, yüzde 33 Ege Bölgesi. Doğu Anadolu kırığında ise beklenti yüzde 13'tür. Adıyaman Çelikhan, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Hatay'a kadar olan bölge deprem açısından Doğu Anadolu kırığı boyunca uyarılması gereken yerlerden bir tanesi” diye konuştu.

 

Kaynak:Sözcü


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
AFAD, olası afetlerden korunmak için vatandaşlara "tatbikat yapın" çağrısında bulunduÖnceki Haber

AFAD, olası afetlerden korunmak için vat...

Kocaeli ve Sakarya sahillerinde 390 kişi boğulmaktan kurtarıldıSonraki Haber

Kocaeli ve Sakarya sahillerinde 390 kişi...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!