Füze Ukrayna'nın olsada suç Rusya'nınmış!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Füze Ukrayna'nın olsada suç Rusya'nınmış!
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Polonya'ya düşen füze için 'kasıt yok' dedi Rusya'yı suçladı. Polonya'ya düşen şüpheli füze olayına dair açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ''Kanıtlar, kasıtlı bir saldırı olmadığını gösteriyor'' dedi.

Rusya'nın Kiev'e saldırıları 9 aydır devam ederken çatışmaların şiddeti her geçen gün artıyor. Ukrayna'nın başkenti Kiev'e son zamanlarda sıklıkla füze saldırısında bulunan Rusya, dün yine Kiev'i hedef almışken Polonya'ya düşen füzeler nedeniyle iki kişi hayatını kaybetti. Ukrayna tarafı, füzelerin Rusya tarafından geldiğini iddia ederken Rusya, suçlamaları kesin bir dille reddetti. 

UKRAYNA İŞARET EDİLDİ

Ukrayna'daki çatışmanın NATO topraklarına sıçrayacağı endişesi artarken G20 zirvesi nedeniyle Endonezya'da bulunan G7 liderleri patlamayı görüşmek için acil toplandı. Görüşmenin ardından konuşan ABD Başkanı Joe Biden, Polonya'ya düşen füzenin muhtemelen Rusya tarafından fırlatılmadığını söyledi.

NATO ACİL KODUYLA TOPLANDI

NATO ülkelerinin büyükelçileri de Genel Sekreter Jens Stoltenberg başkanlığında Brüksel'de acil toplandı. Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Stoltenberg, ön bulgulara göre, Polonya'ya düşen füzenin Ukrayna savunma füzesi olduğunu söyledi. Kanıtların kasıtlı bir saldırı olmadığını gösterdiğini söyleyen Stoltenberg, "Füzelerin hedefinin NATO olmadığı açık" ifadelerini kullandı.

''FÜZE UKRAYNA'NIN OLSA DA SUÇ RUSYA'NIN''

Stoltenberg, dünkü olayın Rusya'nın Ukrayna'da birçok yere geniş bir füze saldırı dalgası başlatmasından sonra meydana geldiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Bunun kasıtlı bir saldırı olduğuna dair bir gösterge bulunmuyor. Rusya'nın NATO'ya karşı saldırgan askeri eylemler içinde olduğuna dair gösterge de yok. İlk analizimiz olayın Ukrayna'dan Rusya'nın seyir füzesi saldırısına karşı ateşlenen Ukrayna hava savunma sistemine ait bir füzeden kaynaklandığını gösteriyor. Ama şunu açıkça söylemeliyim; bu, Ukrayna'nın hatası değil."

''NATO'NUN 4. MADDESİNİ UYGULAMAYA GEREK YOK''

"Bu bölgede aktif hava savunma sistemleri zaten mevcut. Nöbet tutan, devriye gezen birliklerimiz var. Ön bulgular, bunun büyük ihtimalle Ukrayna hava savunma füzesinin patladığı ve düştüğü yönünde. Burada nihai sorumluluğun Rusya'ya ait olduğu konusunda hemfikiriz. Müttefiklerimiz, yaklaşımımız konusunda fikir birliğindeler. NATO'nun 4. maddesini uygulamaya gerek yok."

"Şu anda soruşturma devam ediyor. Bu, Ukrayna'nın hatası değil. Polonya'daki olay doğrudan Rusya'nın başlattığı savaşın, yeni füze saldırılarının sonucu. Ukrayna kendilerini hedef alan bu füzeleri vurma hakkına tamamen sahiptir. Soruşturmayla ilgili detayları ilerleyen günlerde açıklayacağız.''

UZMANLAR YORUMLADI, İŞTE STOLTENBERG’İN AÇIKLAMASINDAN SATIR ARALARI 

Uluslararası ilişkiler uzmanı Dr. Hüseyin Kazan, Jens Stoltenberg’ın açıklamasının satır aralarını şöyle yorumladı: “Stoltenberg, savaşın bitmesi için Rusya’nın savaşı bitirmesi gerektiğini söyledi ancak Batı’nın farklı bir yaklaşım içinde olması gerektiğini söylemedi. Ukrayna açısında kendi hakkını savunması ifadesi pozitif vurguydu. En çarpıcı ifade kabul edilebilir bir anlaşmadan bahsetmesiydi. Rusya’nın savaşı durdurmasını, sonrasında müzakerelerin başlamasını ve kabul edilebilir bir anlaşma ile sorunun çözülebileceğini söyledi. 4. madde çerçevesinde bir değerlendirme yapıldı. Gerilimin tırmanmayacağı ve ekstra bir kararın çıkmayacağının sinyalleri vardı konuşmada.” 

Öte yandan Polonya da olayın kaza olduğunu resmen kabul etti. Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda Duda, "Polonya'ya kasıtlı bir uluslararası saldırı olduğuna dair bir işaret yokbüyük ihtimalle talihsiz bir kaza" dedi. 

Kaynak:İHA - İhlas Haber Ajansı


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'nin ardından soruları yanıtladıÖnceki Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirv...

Konut üretimi darda! Alıcı da üretici de düşük maliyetli kredi bekliyor!Sonraki Haber

Konut üretimi darda! Alıcı da üretici de...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!