Güçlü Türkiye'ye Yakışan "Baro Meclisi" Kurulsun Artık

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Güçlü Türkiye'ye Yakışan "Baro Meclisi" Kurulsun Artık

Eski Türkiye”nin kalıntılarından biri olan avukat baro sisteminde yapılacak değişiklikler Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. Yazı için bilgisayar başına oturduğumda Ak Parti’nin sunduğu teklifin 17 maddesi komisyonda kabul edilmişti; teklif 28 maddeden oluşuyor.

Ak Parti’nin teklifine baktığımda zihinlerin hâlâ “Eski Türkiye”nin dar kalıplarını aşamadığını gördüm. Eski yasaya eklemelerle baro yasasında değişikler yapılmaya çalışılmış."

Yeni Türkiye”ye sıfırdan yazılmış bir baro yasası yakışırdı; Müslüman Anadolu halkının işgalciyi defettiği 15 Temmuz zaferinin yıldönümündü bizlere güzel bir hediye olurdu.

“Eski Türkiye” artıklarının yaygaralarına ve zamanında yasa değişikliğinin görüşülmesi için davet edilip gelmeye tenezzül etmedikleri ama iş ciddileşince TBMM önünde şov yapmalarına rağmen “Çoklu baro” teklifinde ısrarcı olunmasını tabiî ki küçümsemiyorum. Lâkin, 18 yıldır iktidarda ve hâlâ rakipsiz olan Ak Parti için mezkûr yasa teklifi, “Eski Türkiye” artıklarından kurtulma yolunda küçük bir adım olarak kaldı. Yasa teklifi avukatları baro tahakkümünden kurtarmıyor. “Çoklu baro” maddesi de sadece 3 şehri kapsıyor.

Yasa teklifi üzerine hukukçu arkadaşlarla konuşurken “Baro meclisi” kurulabilir önerisinde bulundular. Önerileri şu: Baro yönetim mekanizması seçimini, "ayak oyunlarına" müsait olduğu besbelli olduğundan bir kenara koymak gerekiyor. Diğer meslek örgütleri ile benzerliği sadece aynı örgüt kategorisinde olmaktan gelen baro yönetimi seçimi, mahalli idareler seçimlerine benzer aynı anda yapılacak iki ayrı oylama ile oluşturulmalı. Birinci oylamada başkan adayı ve yönetim mekanizması ikinci oylamada da adaylar arasından Baro Meclisi üyeleri seçilmeli. Baro Meclisi, TBB delegesi seçimini de ilk toplantısında gerçekleştirmeli. Basit bir seçim, basit bir usul. Grup veya çarşaf liste halinde seçime girmek kanunda olmamasına rağmen senelerdir uygulanan bu seçim faaliyeti (Senelerdir kanun, hem de "savunma ve adalet aktörü avukatlar" tarafından çiğneniyor demektir bu!) isteyenlerce kullanılabilir, buna dair kayıt konulabilir. Baro Meclisi, baroya üye olan avukat ve yakın olduğu grupların güçleri nisbetince yer alıp, "mesleki meseleler" hakkında seslerini duyurabilecekleri, yönetimi denetleyebilecekleri bir müessese olacaktır.

 

 

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ..

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Hristiyan Dünyasının Ortak TavrıÖnceki Haber

Hristiyan Dünyasının Ortak Tavrı

Sakarya Valisi Kaldırım: "(Havai fişek fabrikasındaki patlamaya ilişkin hasar tespit çalışmaları) Bazı hafif de olsa hasar gören binalar, evler, iş yerleri var. Bunlarla ilgili tespit çalışmaları yapıSonraki Haber

Sakarya Valisi Kaldırım: "(Havai fişek f...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!