HDP’nin kapatılması istemli davada yeni gelişme! Ek savunma Yargıtay’a tebliğ edildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
HDP’nin kapatılması istemli davada yeni gelişme! Ek savunma Yargıtay’a tebliğ edildi

Anayasa Mahkemesi tarafından Halkların Demokratik Partisi’nin kapatma davasına ilişkin yeni gelişme yaşandı. HDP kapatma davası dosyasına sunduğu ek savunmayı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına tebliğ edildi.

HDP EK SAVUNMASINI TAMAMLADI

Yasal prosedür gereği bu işlemler sürerken gerek  Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerek ise HDP, ek delil veya yazılı ek savunma verebiliyor. Süreçte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının dosyaya yeni deliller sunması nedeniyle bunlara karşı savunma yapmak için Anayasa Mahkemesinden ek süre talep eden HDP, verilen bu sürelerin tamamlanmasıyla 25 Kasım'da ek savunmasını Yüksek Mahkemeye verdi.

HDP tarafından Anayasa Mahkemesine sunulan ek savunma, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına tebliğ edildi.
 

SIRA SÖZLÜ SAVUNMADA

HDP'nin ek savunmalarının tamamlanmasının ardından Anayasa Mahkemesince belirlenecek tarihlerde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak. Bütün sürecin ardından davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılmasının ardından Başkan Zühtü Arslan toplantı için bir gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.
 

15 ÜYENİN 10’UNUN OY ÇOKLUĞUYLA KARAR VERİLECEK

HDP hakkındaki kapatma davasını, 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Anayasa'nın 69. maddesinde sayılan hallerden ötürü partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin 3'te 2 oy çokluğuyla, yani 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verilebilecek. Siyasi parti kapatma davası sonucunda verilen karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile ilgili siyasi partiye tebliğ edilecek ve Resmi Gazete'de yayımlanacak.
 

SİYASİ YASAK İSTENİLEN PARTİLİLER 5 YIL FAALİYET GÖSTEREMEYECEK

Anayasa Mahkemesinin, siyasi yasak istenen partililerin beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olduğunu belirlemesi halinde bu kişiler, kesin kararın Resmi Gazete'de gerekçeli olarak yayımlanmasından başlayarak 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve deneticisi olamayacak.

 

Kaynak:TGRT Haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ekonomiye İstanbul depremi tehdidiÖnceki Haber

Ekonomiye İstanbul depremi tehdidi

Fransa'da kapatılan kömür santralleri yeniden açılıyorSonraki Haber

Fransa'da kapatılan kömür santralleri ye...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!