Kastamonu’da düzenlenen ilk Türk kadın mitingi 102. yılında

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kastamonu’da düzenlenen ilk Türk kadın mitingi 102. yılında

KASTAMONU (AA) Anadolu'nun işgale karşı haklı sesini duyurmak amacıyla 10 Aralık 1919'da ilk kadın mitinginin gerçekleştirildiği Kastamonu'da, mitingin 102. yılı kutlandı.

10 Aralık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi önünde bir araya gelen kadın dernekleri üyeleri ile vatandaşlar, önlerinde kağnı, ellerinde Türk bayraklarıyla Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü.

Burada kadın dernekleri üyeleriyle siyasi partilerin kadın kolları temsilcileri, mitingin 102. yıl dönümü dolayısıyla Atatürk ve Şerife Bacı anıtlarına çelenk koydu.

10 Aralık Kadın Platformu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ayten Kızıltan, burada yaptığı konuşmada, ülkenin kuruluş yıllarında zor bir durumun içinde olduğunu hatırlattı.

Mondros Mütarekesi'ne göre ülkenin yer yer işgal edildiğini belirten Kızıltan, "Masum insanlarımız öldürülmüş, evleri barkları yakılıp yıkılmış, ırz ve namusları ayak altına alınmıştır. Anadolu insanı ya düşman boyunduruğuna razı olacaktı ya da mücadele edecekti. Mustafa Kemal Paşa, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak basmış ve o andan itibaren Milli Mücadele başlatılmıştır. 15 Eylül 1919'da Miralay Osman Bey Kastamonu'ya gelmiş, Kuvayımilliye ile fiilen birleşmiştir. Müdafaai Hukuk Kadınlar Cemiyeti, konferanslar, müsamereler, sergiler açarak askere gidecekleri heveslendirdi. Cephedekilere yardımlar toplandı, şehit ailelerini ve asker çocuklarını korudu, sünnet törenleri yapılarak milli gelenekler canlandırıldı." diye konuştu.

"Türk kadınının sorumluluğunun çok daha fazla olduğu tartışılmaz"

Yurdun işgalini protesto etmek ve Atatürk'ün başlattığı Milli Mücadele'ye destek vermek amacıyla 10 Aralık'ta Kastamonulu kadınların tek yürek olduğunu vurgulayan Kızıltan, şunları kaydetti:

"Kastamonu'da 3 bine yakın kadın, Kız Öğretmen Okulu bahçesinde toplandı. Konuşmalarda işgal ve yapılan vahşet, mezalim protesto edilerek Amerika Birleşik Devletleri Başkanı, Fransa Cumhurbaşkanının eşleri ile İngiltere ve İtalya kraliçelerine çektikleri telgrafların metinleri okundu. 102 yıl önce ülkenin o günkü koşullarına rağmen Türk kadınının gösterdiği özveri, vatanseverlik, cesaret ve kararlılığın boyutunu göz önüne alırsak, bugünün koşullarında Türk kadınının sorumluluğunun çok daha fazla olduğu tartışılmaz. Ulu Önder Atatürk'ün çizdiği yolda, koyduğu ilkelerden sapmadan yürümek zorundayız. Ülkemiz kadınları çağın gereği olarak ekonomik ve politik platformda yaşamı eşit koşullarda paylaşmalıdır."

Kızıltan, daha sonra 102 yıl önce Cemiyet Başkanı Zekiye Hanım tarafından ABD Başkanı ve Fransa Cumhurbaşkanı'nın eşleri ile İngiltere ve İtalya kraliçelerine çekilen telgrafları okudu.



  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Türkiye’nin Yol Ayrımında Bir MücadeleÖnceki Haber

Türkiye’nin Yol Ayrımında Bir Mücadele

TİKA, Özbekistan’da iş Türkçesi eğitim semineri düzenlediSonraki Haber

TİKA, Özbekistan’da iş Türkçesi eğitim s...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!