Kayıt dışı ekonomiyi önlemek için dijitalleşme süreçleri

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kayıt dışı ekonomiyi önlemek için dijitalleşme süreçleri

 Türkiye ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) faydalanıcısı, Merkezi Finans ve İhale Biriminin (MFİB) ihale ve sözleşme makamı, PwC Türkiye'nin de yüklenicisi olduğu "Kayıt Dışı Ekonominin Azaltılması Kapsamında Denetim Kapasitesinin Güçlendirilmesi ve Kurumlar Arası Veri Paylaşımının Artırılmasına Yönelik Teknik Yardım Projesi"nin kapanış töreni Sheraton Ankara Otel'de gerçekleştirildi.

Bayrakdar, konuşmasında, toplumsal refahın artırılmasına olumsuz etkileri olan kayıt dışı ekonomi sorununun, hem ülke hem de tüm dünyanın mücadele ettiği temel meselelerden biri olduğunu söyledi.

Kayıt dışılığın ülke ekonomilerinde rekabet eşitsizliği, gelir dağılımında bozulma, vergi gelirlerinin tam kavranamaması, kamu yatırımlarının finansmanında kaynak eksikliği, kayıt dışı istihdam gibi birçok soruna yol açtığına dikkati çeken Bayrakdar, kayıt dışı ekonomik aktiviteleri kayıtlı hale getirmek için öncelikle bunların iz bırakmasını sağlamak ve bunu takip etmek gerektiğini bildirdi.

Bayrakdar, bunun sağlanması için sadece mevzuat düzenlemeleri yapılmasının yeterli olmadığını, bunların takibi için teknolojinin imkanlarından yararlanarak ciddi bir elektronik altyapı kurulmasının önem arz ettiğini söyledi.

Türkiye'de genel bütçe vergi gelirlerinin önemli bir kısmının takip ve tahsilinin GİB tarafından gerçekleştirildiğine işaret eden Bayrakdar, bu bağlamda GİB'in, mükelleflerin haklarını gözeterek yüksek kalitede hizmet sunmak, vergiye gönüllü uyumu sağlamak ve mükellef odaklılık temel ilkelerine göre görev yaptığını, kayıt dışı ekonomiyle etkin bir şekilde mücadele ettiğini anlattı.

"Sürekli gelişim halinde mücadele devam edecek"

Bayrakdar, yıllar içinde bir yandan yapılan mevzuat düzenlemeleri bir yandan dijitalleşme yönünde atılan adımlarla bu konuda çok önemli mesafe katedildiğine dikkati çekerek, Başkanlığın diğer kamu kurumlarıyla da elektronik ortamda karşılıklı veri paylaşımı yaptığını kaydetti.

Kaynak:TRT Haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
81 il millet bahçeleriyle donatılıyorÖnceki Haber

81 il millet bahçeleriyle donatılıyor

İsrail askerleri Batı Şeria'da 3 Filistinliyi daha katlettiSonraki Haber

İsrail askerleri Batı Şeria'da 3 Filisti...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!