Konut üretimi darda! Alıcı da üretici de düşük maliyetli kredi bekliyor!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Konut üretimi darda! Alıcı da üretici de düşük maliyetli kredi bekliyor!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan rakamlara göre Türkiye genelinde konut satışları yüzde 25 oranında düştü. Geçtiğimiz eylül ayında 113 bin 402 konut satışı yapıldı. Bu ay ise yaşanan düşüşle beraber 102 bin 660 konut satışı gerçekleşti. Ev alımlarındaki azalışta yüksek ev fiyatları kadar enflasyonla bağlantılı olarak işleyen banka kredileri de var. Konu hakkında açıklama yapan Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, konut kredisindeki kısıtlamaların acilen kaldırılması gerektiğini belirterek, "15 yıl vadeli düşük maliyetli konut kredisi uygulaması kamu bankalarımız ve kamu katılım bankalarımız tarafından etkin hale getirilmelidir" açıklamasını yaptı.

Konut fiyatlarında yaşanan artışların artması ile beraber bu ay geçen aya göre 30 bin 742 konut daha az satıldı. Satışlarda yaşanan yüzde 25’lik düşüşün nedeni yüksek ev fiyatları ile beraber kredilere ulaşımın zorlaşması. Konu hakkında yazılı açıklama yapan Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, konut kredileri hakkında konuştu. 

 

KONUT SATIŞLARINDA YÜZDE 25 ORANINDA DÜŞÜŞ

Türkiye genelinde konut satışları Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,3 azalarak 102 bin 660 oldu. Konut satışlarında İstanbul 16 bin 987 konut satışı ve yüzde 16,5 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u 8 bin 146 konut satışı ve yüzde 7,9 pay ile Ankara, 6 bin 323 konut satışı ve yüzde 6,2 pay ile Antalya izledi. Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 30 konut ile Hakkari, 42 konut ile Ardahan ve 69 konut ile Bayburt oldu.

 

İPOTEKLİ SATIŞLARDA TARİHİ DÜŞÜŞ YAŞANIYOR

Altan Elmas konut satışlarının son 4 aydır düştüğünü ve bu düşüşte kredi tahsisindeki sıkıntıların etkili olduğunu anlattı. Elmas açıklamasına şöyle devam etti:  "Temmuzdan itibaren konut kredi kısıtlaması ve ağustos ayından beri fiilen konut kredisinin aşırı kısıtlanması ile ipotekli satışlar tarihin düşük rakamlarına erişti. Konut fiyatlarının yükselişini önlemeye dönük alınan kararlar, konut üretimini de olumsuz etkilemektedir. 2022 yılı hem ipotekli satışlarda hem de üreticiden birinci el satışlarda rekor seviyede düşük bir yıl olarak kapanmaya aday görünmektedir.

Kaynak:İHA - İhlas Haber Ajansı


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Füze Ukrayna'nın olsada suç Rusya'nınmış!Önceki Haber

Füze Ukrayna'nın olsada suç Rusya'nınmış...

TİM verileri açıklandı! En fazla ihracat Irak’a yapıldıSonraki Haber

TİM verileri açıklandı! En fazla ihracat...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!