Kuraklığın etkisi çiftçileri korkutuyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kuraklığın etkisi çiftçileri korkutuyor
Kuraklığın hakim olduğu Konya Ovası'nda çiftçilerin umudu bahar yağmurlarında

Ülke genelinde yaşanan kuraklığın en çok hissedildiği Konya Ovası'nda üretim yapan çiftçiler, mart, nisan ve mayıs aylarında yeterli yağış alınmaması durumunda tarımsal üretimde düşüş oluşacağı yönünde endişe taşıyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün Standart Yağış İndeksi'nde yer alan kuraklık haritası analizlerine göre 3 aylık (2022 kasım-aralık ve 2023 ocak) veriler dikkate alındığında, İç Anadolu Bölgesi'nde Konya ile Karaman "olağanüstü kurak" şeklinde tanımlandı.

Bu yağışlar sayesinde buğdayın büyük oranda çimlendiğini, bu anlamda bir sıkıntı olmadığını ifade eden Çevik, "Şimdi beklediğimiz bahar yağışlarıdır. Mart, nisan ve mayıs ayında alacağımız yağışlar, bitki gelişimi için çok önemli. Bu gelişimin sağlanması da mart, nisan, mayıs aylarında düşen yağmur miktarına bağlıdır. Barajlarımızda kuraklığın etkisi var. Bunun tedbirlerinin alınması lazım. Su kullanımında tasarrufa gidilmesi lazım." dedi.

"Mart, nisan, mayısta yağışlarımızı alırsak, yüze 50'lik, 60'lık bir kaybımız olmaz""Barajlarımızdaki su miktarımız çok düşük. Bugün itibarıyla bitkisel bir kuraklık yok ama verim kaybı olabilir. Yüzde 3 olur, 5 olur bilmiyoruz. Allah rahmetini verirse, mart, nisan, mayısta yağışlarımızı alırsak, çok afaki, yani yüze 50'lik, 60'lık bir kaybımız olmaz diye düşünüyorum."

"Bahar yağmurlarına gözümüzü diktik"
53 senedir tarım ve hayvancılıkla ilgilenen Sarayönü çiftçilerinden 75 yaşındaki Osman Çakıcı ise "Tarlada mahsulümüz var. Bu sene yağışlar az. Son yağan kar ile ekin çıktı, yalnız bu yeterli değil. Cenab-ı Alah'tan bize gelirse bir rahmet olacak. Şu anda ekin körpe olduğu için çıktı ama 15-20 gün, 1 ay daha dayanır. Bahar yağmurlarına gözümüzü diktik. Eğer o zamanlardan bize yağmur gelirse tarladan mahsulümüzü, masrafımızı toparlarız. Şimdi ekinler iyi kötü idare ediyor. Bizim için bundan sonraki zaman çok önemli." ifadesini kullandı.

Kaynak:Dünya Gazetesi


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İTO'dan hem sektöre hem hükümete çağrıÖnceki Haber

İTO'dan hem sektöre hem hükümete çağrı

Altılı Masa' yı biz kurdukSonraki Haber

Altılı Masa' yı biz kurduk

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!