Maraş depreminde tam 16 ülke sallandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Maraş depreminde tam 16 ülke sallandı
Türkiye'deki deprem felaketi dünya basınında büyük yankı uyandırdı! 16 ülke sallandı

Türkiye'de sabaha karşı meydana gelen, Kahramanmaraş merkezli 7.4 büyüklüğünde depremin ardından uluslararası medya kuruluşları faciayı anbean dünyaya duyurdu.  

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de 7.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Gaziantep, Adıyaman, Hatay, Diyarbakır, Mersin ve birçok ilde hissedilen şiddetli sarsıntının ardından en büyüğü 6,6 ve 6,5 olmak üzere çok sayıda artçı meydana geldi. Uluslararası medya kuruluşları Türkiye'de meydana gelen felaketi, okurlarına anbean duyurdu.

16 ÜLKE SALLANDI

Depremin büyüklüğünü 7.8 olarak duyuran USGS'nin yayımladığı haritaya göre, tarihi sarsıntı Türkiye ve Suriye'nin yanı sıra Lübnan, Ürdün, İsrail, Filistin, Mısır, Güney Kıbrıs, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Irak, İran, Suudi Arabistan, Gürcistan, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan'da hissedildi. USGS'nin haritasındaki kırmızı ve sarı bölgeler, şimdiye kadar en çok yıkımın bildirildiği yerler olarak dikkat çekiyor.

REUTERS: KARLI SOKAKLARDA KURTULANLAR ARANIYOR

Reuters, korkunç depremin detaylarını ve sonrasında yaşananları anbean aktardı… Ajans, “7.4 büyüklüğünde büyük bir deprem Türkiye’de meydana geldi ve Kıbrıs, Lübnan ve Suriye’de hissedildi. Birçok bina yıkılırken karlı sokaklarda kurtulanları aramak için çalışmalar başladı” ifadesine yer verdi.

Ajansa konuşan Erdem isimli Gaziantepli bir vatandaş, “40 yıllık hayatımda böyle bir şey hissetmedim. En az 3 kez çok şiddetli bir şekilde sarsıldık” dedi. Reuters, birçok vatandaşın binalardan uzakta otomobillerinde oturduğunu aktarırken sarsıntının ise en az 1 dakika sürdüğünü ve pencerelerin kırıldığını da duyurdu.

CNN: VATANDAŞLAR SOKAKLARDA

ABD’nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN, “Pazartesinin ilk saatlerinde meydana gelen depremde birçok bina yıkıldı ve vatandaşlar artçıların hissedilmesinden sonra sokaklara çıktı” ifadesini kullandı.

THE GUARDIAN: TÜRKİYE EN AKTİF FAY BÖLGELERİNDEN BİRİ

İngiltere’nin saygın gazetelerinden The Guardian da internet sitesinde canlı anlatım yaparak anbean yaşananları okurlarına duyurdu. Haberde, depremin Şam, ve Lübnan’daki Beyrut ve Trablus’ta da hissedildiği belirtilirken insanların yaya olarak ve araçlarıyla uzaklaştığını da aktardı.

The Guardian’daki haberde Türkiye’nin en aktif deprem bölgelerinden birinde olduğu hatırlatılırken 1999’daki Düzce depremi de gündeme geldi. Makalede, “Uzmanlar bir süredir şiddetli bir depremin önlem alınmadan yeni bina inşaatı yapılan İstanbul’da biryıkım yaratabileceği konusunda uyarıyordu” denildi.

NEW YORK TIMES: İSRAİL VE SURİYE’DE DE HİSSEDİLDİ

ABD medyası da depremin detaylarını ve yaşananları aktardı… Ülkenin önde gelen gazetelerinden New York Times, “Türkiye’deki ölümcül deprem İsrail ve Suriye’de de hissedildi” başlığını kullanırken, “Türkiye’de pazartesi günü meydana gelen deprem Suriye, Lübnan ve İsrail’de milyonlarca insan tarafından hissedildi ve insani kriz meydana getirdi” ifadelerine yer verdi.

AFP: KAR ALTINDA BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

AFP, Türkiye'nin yanı sıra Suriye'de de yıkım yaşandığını, gece yarısı 04.17'de uykuda depreme yakalanan insanların pijamalarıyla dışarı fırladığını ve kar altında beklediğini yazdı. Lübnan, Suriye ve Güney Kıbrıs'taki AFP muhabirleri, depremi hissettiklerini bildirdi.

BBC: ÖLÜMCÜL DEPREM

BBC'nin manşeti 'Ölümcül deprem Türkiye'nin güney ve doğusunu sarstı' oldu. Filistin Gazze Şeridi'ndeki BBC yapımcısı Rüştü Ebualuf, 45 saniye devam eden depreme evinde yakalandığını söyledi.

Kaynak:TGRT Haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Türkiye, artık yüksek teknolojili ürünlerin üreticisiÖnceki Haber

Türkiye, artık yüksek teknolojili ürünle...

Kızılay tüm ilk yardım malzemelerini deprem bölgesine gönderdiSonraki Haber

Kızılay tüm ilk yardım malzemelerini dep...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!