ÖTV İndirimi Yok Matrah Düzenlemesi Olabilir

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ÖTV İndirimi Yok Matrah Düzenlemesi Olabilir
Otomobil piyasanın günlerdir beklediği ÖTV indirimi meselesine son noktayı Maliye Bakanı Nureddin Nebati koydu. ÖTV indirimi gündemde yok diyen Nebati, son dakika olarak ÖTV matrah düzenlenmesi geleceği açıkladı. ÖTV matrah güncellemesi ile belli bir motor hacmine sahip olan araçlardaki vergi dilimleri yeniden belirlenecek. Piyasadaki genel kanı 1.6 litrelik araçların ÖTV oranları gelecek matrah düzenlemesi ile büyük değişiklik yaşayacak. Peki hafif araç, motorlu araçlarda ÖTV indirimi yok mu? 2023 ÖTV matrahları ne kadar? Bütün bir otomotiv ekosisteminin konuştuğu ÖTV matrah düzenlemesi nedir?

2023 ÖTV matrahları şimdiden en çok konuşulan konuların başında geliyor. Çünkü beklenen sıfır araçta ÖTV indiriminin gelmeyeceği artık kesinleşti. Bakan Nebati, gündemimizde ÖTV indirimi yok dedi, matrah düzenlemesine işaret etti. Piyasalarda matrah güncellemesinin geleceği artık netleşti. Peki hangi araçlarda matrah güncellemesi gelecek? ÖTV matrahı nasıl hesaplanır? İşte tüm detaylar...

2023 ÖTV MATRAHLARI

Otomobil piyasası son zamanların en zor günlerini yaşarken galerilerde neredeyse araç satışı durdu. Sahibinden satılık araçlar galerilerde satışa konulan araç fiyatlarını geçti. Piyasalar ÖTV indirimi için beklentiye geçti. Fakat piyasaların beklediği açıklama Maliye Bakanı Nureddin Nebati'den gelmedi. Kesin bir dille araç ÖTV indirimi gündemimizde yok diyen Nebati, ÖTV matrah güncellemesi için ise yeşil ışık yaktı. Otomobil matrah oranları iyileştirilmesi halinde 1.6 litrelik araçlarda farklılıklar oluşacak. 2023 ÖTV matrahları düzenlemeden sonra ortaya çıkacak. Mevcut kullanılan ya daha doğru bir tabirlere uygulanan vergi dilimleri şu şekilde: 

Motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçmeyenler;

ÖTV matrahı 120.000 TL'yi aşmayanlar %45, ÖTV matrahı 120.000 TL'yi aşıp, 150.000 TL'yi aşmayanlar %50, ÖTV matrahı 150.000 TL'yi aşıp, 175.000 TL'yi aşmayanlar %60, ÖTV matrahı 175.000 TL'yi geçip 200.000 TL'yi aşmayanlar %80 vergi oranına tabiidir.

Motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçen fakat 2000 cm3'ü geçmeyenler;

ÖTV matrahı 130.000 TL'yi almayanlar %45, ÖTV matrahı 130.000 TL'yi aşıp, 210.000 aşmayanlar %50 ve diğerleri ise %80'lik bir ÖTV dilimine tabiidir. 

Diğer yandan yılbaşında harç ve cezalarda yapılacak yeniden değerleme oranında artışların düşürüleceği konuşuluyor. Bu oran, MTV'yi de etkileyecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu oranık düşürme yetkisi bulunuyor. Erdoğan'ın, yüzde 122,9 olan yeniden değerleme oranını yüzde 50 düşürme yetkisini kullanması bekleniyor.

ÖTV MATRAH DÜZENLEMESİ NEDİR?

Matrah, vergi borcu hesaplamada yararlanılan, yasalara göre belirlenen vergiye tabi miktardır. 

  • Advalorem matrah: Belirli bir rakamdır. (.....TL). Örneğin gelir vergisinde elde edilen gelirden indirilebilir giderler düşüldükten sonra kalan kısım matrahı oluşturur. Bu tutara "oran" uygulanması yoluyla da vergi borcu hesaplanır; bu işleme de verginin tarhı denilmektedir.
  • Spesifik matrah: Vergiye sebep olan şeyin cinsi, özelliğine göre belirlenen matrahtır (m2, kwat, motor gücü 1500 gibi). Örneğin MTV'de matrah hesaplanırken motorlu taşıtın motor gücü hesaba katılmaktadır.

Kaynak:İHA - İhlas Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Patlama baba ve kızını hayattan kopardıÖnceki Haber

Patlama baba ve kızını hayattan kopardı

İstanbul'da devreye girmek istiyorlarSonraki Haber

İstanbul'da devreye girmek istiyorlar

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!