Strep A Enfeksiyonu Nedir, Belirtileri Neler? Bulaşıcı mı?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Strep A Enfeksiyonu Nedir, Belirtileri Neler? Bulaşıcı mı?

Strep A Enfeksiyonu, boğazda ve deride görülen ve ölümcül sonuçlar doğurabilen bir bakteri olarak bilinmektedir. Uzmanlar Strep A enfeksiyonlarındaki genel artışın, Kovid-19 salgınının ardından bağışıklığın düşmesinden kaynaklanabileceğini kaydetti. Ailelerin enfeksiyona karşı dikkatli olmaları uyarısında bulunan uzmanlar, hastalığın görülme oranının önceki yıllara kıyasla daha yüksek olduğuna işaret etti. Peki Strep A Enfeksiyonu belirtileri neler? Bulaşıcı mı? Türkiye’de bir tehdit oluşturuyor mu? Strep A tedavisi nedir?

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), ülkede eylülden bu yana 5'i 10 yaşından küçük 6 çocuğun Strep A enfeksiyonu nedeniyle hayatını kaybettiğini doğruladı. Bu haber dünyada tüm ülkelerde tedirginliğe yol açarken hastalığın sebepleri de araştırılmaya başlandı. İşte detaylar.
STREP A ENFEKSİYONUNUN BELİRTİLERİ NELER?

> Genellikle hızlı bir şekilde başlayan boğaz ağrısı ve yutkunma ile ağrı

> Ateş (38°C veya üstü)

> Kırmızı ve şişmiş bademcikler, Bazen beyaz lekeler veya irin çizgileri görülür

> Yumuşak veya sert damakta küçük kırmızı lekeler (peteşi)

> Baş ağrısı

> Bulantı ve/veya kusma

> Boyunda şişmiş lenf bezleri

> Vücut ağrıları

> Vücutta döküntü

Viral enfeksiyonlarda daha çok gördüğümüz burun akıntısı, konjuktivit, öksürük, ses kısıklığı, ishal gibi şikayetler genelde olmaz.
STREP A ENFEKSİYONU BULAŞICI MI?

Strep A, bulaşmış bir kişinin öksürük veya hapşırmasıyla üretilen damlacıklar yoluyla yayılır.
STREP A ENFEKSİYONU TÜRKİYE’DE VAR MI?
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Strep A isimli bakterinin aslında yıllardır Beta olarak bilinen bakteri olduğunu söyledi. “Çocuklarda, Türkiye'de ve dünyada en çok bilinen bakteri Beta” diyen Ceyhan, “Hacettepe'de her sene 5-10 hasta bu bakteriden yatar, tedavisini yaparız. Erken teşhiste güçlü antibiyoktiklerle tedavisi yapılan bu bakteri, geç kalındığında yüzde 50'lere varan ölüme neden olabiliyor. İsminden dolayı vatandaşlar bunun yeni bir bakteri olduğunu düşünebiliyor ancak gerçek böyle değil. İngiltere'de hayatını kaybeden çocuklarda da tedavi için geç kalınmış olabilir” diye konuştu.

ÇOCUKLARDA STREP A FARENJİTİNE DİKKAT

Koronavirüs pandemisinin ardından tüm dünya bu kez de İngiltere’de 10’dan fazla çocuğun ölümüne neden olan Strep A bakterisinin tedirginliğini yaşıyor.

Tüm dünyayı tedirgin eden Strep A bakterisinin en sık yaptığı enfeksiyonun farenjit olduğunu vurgulayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Eryavuz, “Farenjit en sık 5-15 yaş aralığındaki çocuklarda görülür; 2 yaş altındaki çok nadir rastlanır. Strep A farenjitinde aniden başlayan baş ağrısı, boğaz ağrısı ve yüksek ateşe karşı dikkatli olunmalı, bu şikâyetler varsa çocuklar vakit kaybetmeden doktora götürülmeli” dedi.

Eryavuz, Strep A’nın insanlarda birçok hastalığa neden olan bir bakteri olduğunu belirterek, “Strep A, yani grup A streptokok, A grubu beta hemolitik streptokok (streprocooccus pyogenes) insanlarda birçok hastalığa neden olan bir bakteridir. Strep A; farenjit, cilt enfeksiyonları, kas enfeksiyonları, kalp ve akciğer enfeksiyonu yaptığı gibi tüm vücuda yayılarak ölümcül sepsis enfeksiyonlarına neden olabilir” dedi.
TEDAVİ EDİLMEZSE ÖLÜMCÜL OLABİLİR

Ayrıca geçirilen Strep A enfeksiyonlarının tedavi edilmezse ölümcül hastalıklarla sonuçlanabileceğine dikkat çeken Eryavuz, “Tedavi edilmeyen Strep A; vücudun bağışıklık sistemini uyararak akut romatizmal ateşe (ARA) neden olarak; kalp hastalıklarına, akut eklem romatizmasına, böbreği tutarak akut poststreptokok glomerulonefrit gibi ölümcül hastalıklara zemin hazırlayabilir. Farenjit en sık 5-15 yaş aralığındaki çocuklarda görülür; 2 yaş altında çok nadir rastlanır. Strep A farenjitinde aniden başlayan baş ağrısı, boğaz ağrısı ve yüksek ateş olması ana belirtilerdir. Küçük çocuklarda ise bu belirtilere ilave olarak bulantı ve kusma da eşlik edebilir. İshal, burun akıntısı, ses kısıklığı ve gözlerde kızarıklık gibi şikâyetler ise Strep A enfeksiyonunda görülmez” dedi.

Strep A farenjitinde kesin tanının boğaz kültürü tahlili yapılarak konulduğunu belirten Eryavuz, “Ancak bu tahlil uzun sürede sonuçlandığı için daha kısa sürede sonuç veren test, hızlı streptokok antijen belirleme testi oldukça etkilidir. Strep A farenjitinde tedavi antibiyotiktir. Uygun antibiyotik tedavisi ile bulaşıcılık 24 saatte biter” dedi.

Kaynak:Yeni Şafak


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
HDP'li Sancar cumhurbaşkanı adayımız LGBT'yi destekleyecekÖnceki Haber

HDP'li Sancar cumhurbaşkanı adayımız LGB...

Rusya'dan İsveç'te Kur'an-ı Kerim yakılmasına tepkiSonraki Haber

Rusya'dan İsveç'te Kur'an-ı Kerim yakılm...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!