TBMM Başkanı Şentop, Malta Temsilciler Meclisi Başkanı Farrugia ile görüştü:

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
TBMM Başkanı Şentop, Malta Temsilciler Meclisi Başkanı Farrugia ile görüştü:
”Yunanistan’ın son dönemde Adalar Denizi ve Doğu Akdeniz’de gerginliği tırmandıran söylemleri ve kışkırtıcı eylemleri, ülkemiz için artık bir güvenlik tehdidine dönüşmüştür” ”Müzakere yoluyla bu sorunların çözülmesi yönünde görüş ve kararlılığımızı ortaya koyduk ama bu olmadığı takdirde, Türkiye sorunlarını, problemlerini, meydan okumaları, her türlü yöntemle çözebilecek kudrettedir”

TBMM (AA) TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Yunanistan'ın son dönemde Adalar Denizi ve Doğu Akdeniz'de gerginliği tırmandıran söylemleri ve kışkırtıcı eylemleri, ülkemiz için artık bir güvenlik tehdidine dönüşmüştür." dedi.

Şentop, Malta Temsilciler Meclisi Başkanı Angelo Farrugia ve beraberindeki heyet ile bir araya geldi.

Şentop, görüşmede, TürkiyeAvrupa Birliği (AB) ilişkileri ile Ege ve Akdeniz'de son dönem yaşanan gelişmeleri gündeme getirdi.

İki ülkenin parlamentoları arasındaki ilişkilerin gelişmesinin, Akdeniz coğrafyası başta olmak üzere, küresel ve bölgesel sorunlar için görüş alışverişinde bulunulmasına katkı sağlayacağını belirten Şentop, Malta'nın BM Güvenlik Konseyi 202324 dönemi geçici üyeliğine seçilmiş olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Şentop, Türkiye için AB üyeliğinin stratejik bir hedef olmaya devam ettiğini; TürkiyeAB ilişkilerinin bel kemiğini katılım müzakerelerinin oluşturduğunu vurguladı. İçinde bulunulan jeopolitik sınamaların da TürkiyeAB iş birliğini ve Türkiye'nin AB üyelik sürecinin ilerletilmesini zorunlu kıldığını belirten Şentop, sürecin geliştirilmesi için somut ve anlamlı adımların atılmasını istedi.

TBMM Başkanı Şentop, "Daha fazla gecikmeden ve önkoşulsuz şekilde Türkiye'nin üyelik perspektifinin güçlendirilmesi, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi çalışmalarının başlatılması, iş birliği ve istişare mekanizmalarımıza yeniden işlerlik kazandırılması, mevcut vize serbestisi sürecimizin sonuçlandırılması ve bu sağlanana kadar kolaylaştırıcı önlemlerin alınması, yine göç iş birliğimizin yeni gerçekler ışığında gözden geçirilmesi ve terörizmle mücadelede iş birliğimizin güçlendirilmesi gibi hususlarda çalışmalarımızı başlatmalıyız." değerlendirmesini yaptı.

"Yunanistan'ın Adalar Denizi'ni bir Yunan gölüne çevirmek istemesi kabul edilemez"

Ege ve Doğu Akdeniz'deki gelişmelere de değinen Şentop, "Komşu ülke Yunanistan'ın son dönemde Adalar Denizi ve Doğu Akdeniz'de gerginliği tırmandıran söylemleri ve kışkırtıcı eylemleri, ülkemiz için artık bir güvenlik tehdidine dönüşmüştür." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin, kıyılarına çok yakın adaların Yunanistan tarafından uluslararası anlaşmalar hilafına hala silahlandırılmaya devam edilmesine göz yummasının söz konusu olamayacağını vurgulayan Şentop, şunları kaydetti:

"Türkiye olarak diplomasi ve iş birliğinden yanayız. Müzakere ile sorunların çözülmesinden yanayız. Yunanistan ise iyi komşuluk ve dürüst diyalog yerine meydan okumayı tercih etmektedir. Yunanistan'ın Adalar Denizi'ni bir Yunan gölüne çevirmek istemesi kabul edemeyeceğimiz bir durumdur. Hava sahamızın ihlali ve uçaklarımıza yönelik tacizler de yoğun bir şekilde devam etmektedir. Yunanistan, bu tacizlerde Patriot ve Rus mamulü S300 hava savunma sistemlerini kullanmaya çalışmaktadır; 22, 24 Ağustos ve 1 Eylül'de Doğu Akdeniz ve Adalar Denizi'nin uluslararası hava sahasında NATO görevi ifa eden Türk uçaklarına S300'leri kilitlemek suretiyle tacizde de bulunmuştur. Bu konuda biz hem NATO’ya üye hem komşu ülkeler olmamız dolayısıyla, müzakere yoluyla bu sorunların çözülmesi yönünde görüş ve kararlılığımızı ortaya koyduk ama bu olmadığı takdirde, Türkiye sorunlarını, problemlerini, meydan okumaları, her türlü yöntemle çözebilecek kudrettedir."

Görüşmenin ardından Şentop ve Farrugia, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında bombalanan alana karanfil bıraktı. Ardından Şentop, konuk Meclis Başkanına Genel Kurul salonunu gezdirdi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Alanya sahilinde ölü caretta caretta bulunduÖnceki Haber

Alanya sahilinde ölü caretta caretta bul...

Savunma sanayisinde ARGE çalışmaları hızlanacakSonraki Haber

Savunma sanayisinde ARGE çalışmaları hız...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!