Türk Havacılık Sanayii’nde dönüm noktası: Kızılelma ve ANKA-3

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türk Havacılık Sanayii’nde dönüm noktası: Kızılelma ve ANKA-3

Bayraktar Kızılelma ilk uçuşunu gerçekleştirdi… Bir yanda Kızılelma diğer yanda ANKA-3 gibi platformları Türkiye’nin İHA konusunda dünyaya bir meydan okuması olarak yorumlamak mümkün. Çok kısa sürede ortaya konan işler, Ankara’yı yakın gelecekte bu platformlar üzerinden diplomatik açıdan da farklı bir pozisyona yükseltebilir.

 Türk savunma sanayiinin dünya vitrinindeki en güçlü oyuncularının Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) olduğu sır değil. Söz konusu platformların Suriye’den Libya’ya, Karabağ’dan Ukrayna’ya kadar çok farklı alanlarda sergilediği performans bu durumun temel yapıtaşı.

Tüm bu başarıların ardından aslında herkesin merak ettiği temel bir soru vardı. Türkiye, Bayraktar TB-2 ve ANKA ile yakaladığı bu başarıyla mı yetinecekti yoksa bir adım daha öteye geçecek ve insansız savaş uçakları alanında da bayrak gösterecek miydi?

Muharip İnsansız Uçak Sistemi'nin üretim hattına giren gövde görseli Mart 2022'de paylaşılmıştı.

Cevap için fazla beklemeye gerek kalmadı. 12 Mart 2022 tarihinde Selçuk Bayraktar, “Üretim hattına 3 buçuk yıl sonra daha büyük ve daha çevik bir balık girdi” diyerek Kızılelma’nın üretim hattına giren gövde görselini paylaştı.

Aralık 2022’ye gelindiğinde ise Kızılelma gökyüzüyle buluştu. Yaklaşık 18 dakika süren ilk uçuşta başarılı bir kalkış, iniş ve dengeli bir uçuş gerçekleştirildi.

Türk SİHA’larına kritik kabiliyet: Hava hedeflerini de vurabilecek

TUSAŞ’ın ANKA-3’ü de üretim hattında

Baykar’ın Kızılelma ile ilgili çalışmaları devam ederken, Kasım 2022’de Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir çok önemli bir açıklama yaptı. “TUSAŞ’tan da bir insansız savaş uçağı görecek miyiz?” sorusuna Prof. Dr. Demir, “O da hatta… Bekleyin onu da” ifadesini kullandı.

Böylece kamuoyu TUSAŞ’ın bir insansız savaş uçağı üzerinde çalıştığını ve işin daha da ileri taşınıp üretim hattına girdiğini ilk kez duymuş oldu. İsminin ANKA-3 olduğu duyurulan Türk İnsansız Uçak Sistemi (TİUS) platformuyla ilgili henüz net bilgiler yok. Sadece beklentiler ve TUSAŞ tarafından paylaşılan bir animasyon görseli var.

Kaynak:TRT Haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Dijital Yüzyıla Yerli ve Milli Adımlarla GireceğizÖnceki Haber

Dijital Yüzyıla Yerli ve Milli Adımlarla...

Restore edilen tarihi okul önünde 90 yıl sonra aynı fotoğraf çekildiSonraki Haber

Restore edilen tarihi okul önünde 90 yıl...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!