Türkiye'nin karanlık günlerine ufak bir yolculuk

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çankaya Köşkünde yapılan milli güvenlik kurulu şubat 2001 toplantısında, Bülent Ecevit, Ahmet Necdet Sezer ile yaşadığı tartışma nedeniyle toplantıyı terk etti. Gelişmeyi Türkiye tarihinin en sarsıcı ekonomik krizlerinden birisi takip etti.

Dönemin Figürleri

Bülent Ecevit | 57. Hükümette Başbakan, DSP genel başkanı
Ahmet Necdet Sezer| 10. Cumhurbaşkanı
Devlet Bahçeli| koalisyon ortağı MHP’nin Genel Başkanı
Mesut Yılmaz| koalisyon ortağı ANAP’ın Genel Başkanı
Kemal Derviş| 3 Mart 2001'den İTB. Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı
Hüsamettin Özkan| başbakan yardımcısı, DSP’li

Mgk’daki tartışma

Sezer’e bağlı olan devlet denetleme kurulu, hükümete bağlı olan bankacılık düzenleme ve denetleme kurulu’ndan 11 banka ile ilgili dosyaları isteyip incelemeye almıştı. bu bankalardan birisi de, hüsamettin özkan’ın sorumlu olduğu halkbank idi. ecevit incelemeye “denetimin denetimi mi olur?” diyerek tepki gösterdi. ahmet necdet sezer 19 şubat 2001 günü mgk toplantısında resmi gündeme geçilmeden önce bülent ecevit’e “devlet denetleme kurulu ile ilgili sözlerinizi üzüntüyle karşıladım” dedi. ecevit, “yetkimize müdahale ediyorsunuz” yanıtını verdi. sezer, “ya bu anayasayı okumuyorsunuz, ya okuduğunuzu anlamıyorsunuz” dedi.

Sezer: “ben yolsuzlukları ortaya çıkartmaya çalışıyorum. siz beni engellemeye çalıyorsunuz. beni küçük düşürüyorsunuz. kamuoyu önünde beni yıpratmaya çalışıyorsunuz. çamurun üzerinde oturuyorsunuz ve temizlemiyorsunuz. bırakın biz temizleyelim. böyle devlet yönetilmez. yolsuzlukla mücadelem sürecek.”

ecevit: “bitti mi?”

Sezer: “hayır bitmedi. yargıyı emrinize almışsınız, yasamayı baskı altına aldınız. yolsuzluk yapanları kayırıyorsunuz. yolsuzluk yaptığı söylenenler hala kabinede.”

tartışmaya müdahil olan hüsamettin özkan ise “nankörlük ediyorsunuz. bu üç lider sizi cumhurbaşkanı seçti, buraya getirdi. başbakan’la bu üslupta konuşamazsınız. kendinizi ne sanıyorsunuz, esas hükümetin mücadelesini engelleyen sizsiniz.” ifadelerini kullandı. sezer’in fırlattığı anayasa kitapçığını özkan, geri sezer’e fırlattı.

Ecevit, özkan ve mesut yılmaz toplantı salonundan ayrıldı. ecevit başbakanlık’ta yaptığı basın açıklamasında “bugün son derece üzücü bir olay oldu. kamu görevlileri önünde sayın cumhurbaşkanımız söz alarak son derece de terbiye dışı bir üslupla bana ağır ithamlarda bulundu. devlet geleneklerimizde yeri olmayan, eşi görülmedik bir davranışta bulundu.” dedi.

ahmet necdet sezer, 16 yıl sonra sanatçı baykal saran adına ankara’da verilen tiyatro ödülü dolayısıyla katıldığı gecede chp mersin milletvekili fikri sağlar ile sohbeti esnasında o gün yaşananları anlattı. “laikliğe aykırı eylemlerin odağı ve kapatılan refah partisi’nin devamı olduğu’’ gerekçesiyle fazilet partisi için 11 mayıs 1999'da kapatma davası açılmıştı. sezer’e göre gerginlik, ilk olarak bu kapatma davasına ilişkin ecevit’in aldığı tavır sonucu doğdu.

“gerginlik, fazilet partisi’nin kapatılması davası nedeniyle başladı. ecevit iki kez bana gelip, fazilet’in kapatılmamasını, bunun için arkadaşlarım olan anayasa mahkemesi üyelerine telkinde bulunmamı istedi. hukukun üstünlüğüne inanan ve yıllarca aym’de görev yapan bir kişiye söylediği bu sözlere kırıldım ve reddettim. bir süre sonra yeniden gelip aynı istekte bulundu. yine reddettim ve o görüşmede aramızdaki gerginlik arttı. bu durum sürerken, 19 şubat’taki anayasa kitapçığı olayı yaşandı. gerginliğin asıl nedeni, ecevit’in fp konusundaki isteğiydi. mgk’da yaşananlar da, bu gerginlikten kaynaklandı.”

 

 

gazete manşetleriyle 19 şubat 2001

 

 

 

Gazete manşetleriyle 19 şubat 2001

 

 

 

 

iki lider arasındaki tartışmayı türkiye tarihinin en sarsıcı ekonomik krizi takip etti.

 

 

 

 

Türkiye, imf politikaları ile krizin getirdiği sorunları çözmeye çalıştı. dünya bankası’ndaki görevini bırakarak türkiye’ye gelen kemal derviş’in imzaladığı 18. stand-by anlaşması, 2005 yılına kadar uygulandı.

 

 

 

 

2001 krizinin yaşandığı dönemde, ana haber bültenlerinde ve gazetelerde magazinel haberler ön planda yer almaya devam etti.

 

 

 

 


  • 1
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
MEB çocuklar için "Oyun Alfabesi" hazırladıÖnceki Haber

MEB çocuklar için "Oyun Alfabesi" hazırl...

Libya ve Malta hükümetleri iş birliği mutabakat zaptı imzaladıSonraki Haber

Libya ve Malta hükümetleri iş birliği mu...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!