Türksat 6A 2023 te uzayda olacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türksat 6A 2023 te uzayda olacak
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Türkiye’nin en büyük Ar-Ge projelerinden biri, yerli haberleşme uydumuzu Türksat 6A’yı da 2023 yılında uzaya fırlatacağız." dedi.

Karaismailoğlu, TBMM Genel Kurulunda bakanlığının 2023 yılı bütçesi üzerindeki konuşmasında, yaptıkları hizmetleri anlattı.

Yeni planlamalarla lider ve güçlü Türkiye'nin temelini inşa ettiklerini belirten Karaismailoğlu, 2003 yılından bu yana, ulaşım ve haberleşme alanında 1 trilyon 653 milyar liranın üzerinde yatırım yaptıklarını kaydetti.

Ulaştırma ve haberleşme alanındaki yatırımlarla 18 milyondan fazla vatandaşa iş imkanı sunduklarının altını çizen Karaismailoğlu, ülke üretimine 1 trilyon 139 milyar dolarlık katkıda bulunduklarını, gayrisafi yurt içi hasılaya katkılarının 548,5 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

"Karayollarındaki yatırımlarımızla ülkemize çağ atlattık"

Yarım asırdan fazla ihmal edilen demir yollarında reform başlattıklarını ve Türkiye'yi hızlı tren işletmeciliği ile tanıştırdıklarını anlatan Karaismailoğlu, şu bilgileri verdi:

"Karayollarındaki yatırımlarımızla ülkemize çağ atlattık. Bölünmüş yol ağımızı 6 bin 100 kilometreden 29 bin kilometreye çıkardık. Son 20 yılda, araç sayısı 8 milyondan 26 milyona yükselmesine rağmen trafik sıkışıklığı çok daha az. 2003 öncesindeki toplam tünel uzunluğunu 14 kattan fazla artırarak 50 kilometreden 720 kilometreye çıkardık. 2003 yılından beri toplam 419 tarihi köprünün restorasyonunu tamamladık."

Haberleşmede çok güçlü bir altyapı tesisi kurduklarını vurgulayan Karaismailoğlu, dijitalleşmeye hız kazandırdıklarını belirtti.

Karaismailoğlu, "e-Devlet'i kullanan vatandaşlarımızın sayısı 60 milyonu aştı. Haberleşmede sektör büyüklüğümüzü yıllık bazda yüzde 41 daha artırarak 266 milyar liraya ulaştırdık. Mobil abone sayımız 91 milyona ulaştı. 4,5G hizmeti alan abone sayımız 83 milyonun üstünde. 2003 yılında 23 bin olan geniş bant abone sayısı bugün 91,3 milyon. Uydu haberleşme hizmetlerimiz dışa bağımlı olmadan, kesintisiz ve güvenle sağlanıyor." ifadelerini kullandı.

İletişim altyapısını geleceğe uygun biçimde kurmaya katkı sunacak TÜRKSAT 5A ve 5B'yi devreye aldıklarını anımsatan Karaismailoğlu, "Uydularımız 3 kıtaya yayılan geniş bir coğrafyaya hizmet veriyor." dedi.

Üç̧ tarafı denizlerle çevrili Türkiye'nin "denizci ülke" kimliğini yeniden inşa ettiklerini dile getiren Karaismailoğlu, dünya deniz taşımacılığına yeni bir soluk getirecek, Türkiye'nin denizlerdeki lojistik hakimiyetini artıracak Kanal İstanbul ile ulaşım sektörü ve denizcilik alanında yeni bir çağın kapısını araladıklarını söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Türkiye'nin AK Parti iktidarında dünyada havacılık sektöründe en hızlı gelişen ülke olduğunun altını çizdi.

Havalimanı sayısını 26'dan 57'ye çıkardıklarını anlatan Karaismailoğlu, bu alandaki düzenlemeler sayesinde dünya ortalamasının çok üzerinde büyüme performansı gösterdiklerini ifade etti.

TÜRKSAT 5B'yi fırlattıklarını ve 6 ay içinde hizmete aldıklarını anımsatan Karaismailoğlu, Gaziantep Havalimanı'nın yeni terminal binasını, Erzurum'da 2 bin 272 metrelik Pirinkayalar Tüneli'ni, Konya-Karaman Hızlı Tren hattını, Zonguldak-Kilimli Yolu ve Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı tünellerini milletin hizmetine sunduklarını aktardı.

Çanakkale zaferinin 107. yıl dönümünde 1915 Çanakkale Köprüsü ve 101 kilometrelik Malkara Çanakkale Otoyolu'nu açtıklarını anlatan Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

"Bu projelerde yerli ve milli mühendislerimiz, işçilerimiz çalışıyor. Bizde ithal mühendis, danışman yok. Tokat Yeni Havalimanı'nı açtık. Antalya'yı Ege'ye ve İç Anadolu'ya bağlayan Akdeniz Sahil Yolu'nun batı kesimindeki Phaselis Tüneli'ni hizmete açtık. Kırklareli ile Tekirdağ arasındaki ulaşım standardını artıran Pınarhisar ve Çakıllı Çevre yollarını hizmete sunduk. 100 metrekarelik düz alanın bulunmadığı bir yerde tam 3 milyon metrekarelik denize dolgu yaparak Rize-Artvin Havalimanı'nı inşa ettik. Bugüne kadar 500 bin vatandaşımız havalimanını kullandı."

Karaismailoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yapması gereken yatırımları hayata geçirdiklerini, Kadıköy-Kartal-Kaynarca Raylı Sistem Hattı'nı Sabiha Gökçen Havalimanı'na bağladıklarını kaydetti.

Kaynak:TRT Haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Türkler ve Kürtler kardeştirÖnceki Haber

Türkler ve Kürtler kardeştir

Ödediği vergilerin makbuzunu boynuna doladıSonraki Haber

Ödediği vergilerin makbuzunu boynuna dol...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!