Yemek Kartları Marketlerde Kullanılmayacak mı?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yemek Kartları Marketlerde Kullanılmayacak mı?
Milyonlarca çalışan tarafından tepkiyle karşılanan yemek kartları marketlerde kullanılmayacak haberi gerçek mi?

Milyonlarca çalışanın sahip olduğu Sodexo, Multinet, Metropol Card ve Yemek Matik gibi kartların artık alışverişlerde kullanılamayacağı 1 Ocak itibari ile yemek kartlarının farklı işlemler için kullanılması durumunun tarihe karışacağı ifade edildi. Öte yandan Yemek Kartları Derneği Başkanı Öner Piyade, çıkan haberlere ilişkin “Yemek kartlarında değişen bir şey yok.” dedi.

Türkiye’de milyonlarca çalışan işyerlerinde yemek verilmemesi nedeni ile günlük yemek ücretlerini Sodexo, Multinet, Metropol Card ve Yemek Matik gibi kartlarla alıyor. Bahsi geçen kartlar ise sadece yemek yemek için değil, aynı zamanda alışveriş için de kullanılıyordu. Ancak bunun artık mümkün olmayacağı ifade edildi. Öte yandan konuya dair açıklama geldi.
KANUNİ DÜZENLEME İLE HAYATA GEÇİRİLDİ

1 Aralık 2022 tarihinden itibaren işverenler tarafından çalışanlara ödenen yemek bedelinin vergiden istisna tutulacağı, prime esas kazanca dahil edilmeyeceğine yönelik kanuni düzenleme gerçekleştirildi.  Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren düzenleme ile yemek kartlarının 1 Ocak 2023 itibariyle alışverişlerde kullanılmayacağı iddia edildi.

VERGİ İSTİSNASINDAN FAYDALANAMAYACAK

Böylelikle çalışanlara yemek desteği nakdi olarak verilecek. Bununla beraber isteyen işveren çalışanlarına yemek kartı vermeye devam edebilecek. Buna karşın çalışan yemek kartını marketlerde kullanmaya devam ederse işveren vergi istisnasından faydalanamayacak.
MARKET ALIŞVERİŞLERİNDE KULLANILAMAYACAK İDDİASI

Yeni düzenleme kapsamında yemek kuponu, yemek kartı, yemek çeklerine yüklenen yemek bedellerinin sadece yemek yenilmesi için kullanılması gerektiği  yemek kartları artık market alışverişinde kullanılmayacağı iddia edilirken konuya ilişkin açıklama geldi. Yemek Kartları Derneği Başkanı Öner Piyade, yemek kartlarının marketlerde kullanılamayacağı haberlerine ilişkin, “Yemek kartlarında değişen bir şey yok.” dedi.

YEMEK KARTLARI MARKET ALIŞVERİŞİNDE KULLANILMAYACAK MI?

Milyonlarca çalışan yemek kartlarıyla dışarıda yemek yemek yerine market alışverişi yapıyor. Şirketten şirkete değişse de ortalama 1.000 TL civarında olan yemek kartları çalışanların da market ihtiyaçlarının büyük bir bölümünü karşılıyor. Fakat Hürriyet Gazetesi'nden Noyan Doğan'ın yazısından sonra çalışanlar bu avantajı yitirecek. Çünkü artık yemek kartları market alışverişinde tarih oluyor. Üstüne üstlük Doğan'a göre, yemek kartlarının işlevi dışında başka bir şekilde kullanılmaması bugün itibaren geçerli.

Ekosistemde çok büyük bir paya sahip olan Sodexo, Multinet, MetropolCard, YemekMatik gibi şirketlerin bu karara nasıl bir tepki vereceği tartışılırken Noyan Doğan yemek kartları düzenlemesi hakkında, "1 Aralık tarihinden itibaren çalışan kartlardaki bu parayı sadece yemek için kullanacak, market alışverişi ya da bir başka nedenle kullanamayacak. Kullanırsa, işveren, ödediği bedeli, sigorta priminden istisna tutamayacak, vergisini ödeyecek." dedi

Çalışanların endişelenmekte haklı olduğunu söyleyen Doğan, "Bunu da bir örnekle anlatayım. İşveren, çalışanı için yemek kartına günlük 50 lira, 22 gün çalışma üzerinden de aylık 1100 lira yemek bedeli ödedi. Eğer çalışan bu bedeli yemek için kullanırsa, işverenin ödediği 1100 liranın tamamı istisna kapsamına girecek. Yok, çalışan bu bedeli market alışverişi gibi yemeğin dışında kullanırsa işveren bu tutarı prime esas kazançtan istisna tutamayacak. Özetle, çalışanlar endişelerinde haklı, bundan sonra yemek kartlarını yemek dışında başka hiçbir alışveriş için kullanamayacak." ifadelerini kullandı.
 

HERHANGİ BİR DEĞİŞİKLİK YOK

Yemek Kartları Derneği Başkanı Öner Piyade, yemek kartlarının marketlerde kullanılamayacağı haberlerine ilişkin, “Yemek kartlarında değişen bir şey yok.” dedi.

Piyade, yemek kartlarının marketlerde kullanılamayacağı haberlerine ilişkin açıklamada bulundu.

Öner Piyade, şunları kaydetti:

"Yemek kartlarında değişen bir şey yok. Yemek kartlarının restoran ve marketlerde yemek ve tüketime hazır gıda dışında kullanılmasının vergi istisnasına konu olmaması hususu, 2008 yılında yayınlanan ve halen yürürlükte olan 382 sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde düzenlenmiştir. Bu kapsamda 1 Aralık 2022 itibarıyla çalışanlara verilen yemek ücreti konusundaki yeni mevzuat, yürürlükteki mevzuattan farklı bir düzenleme getirmemektedir."


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İşletme başına 2 milyon TL'ye kadar destek vereceğizÖnceki Haber

İşletme başına 2 milyon TL'ye kadar dest...

Türkmen gazı için imzalar atıldı!Sonraki Haber

Türkmen gazı için imzalar atıldı!

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!