Yerlilik tartışmalarına son noktayı koydu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yerlilik tartışmalarına son noktayı koydu
Gürcan Karakaş'tan yerlilik açıklaması! "Kullandığınız parça sayıları değil, mülkiyet hakları belirliyor"

Bursa'nın Gemlik ilçesinde, her 3 dakikada bir aracı üretildiği Togg fabrikası gövde, montaj ve boyahane bölümleri basın mensuplarına tanıtıldı. Gazeteciler, "akıllı cihaz" olarak tanımlanan C segmentindeki SUV Togg'un üretim aşamasına tanıklık etti.

 

“1,8 MİLYAR AVROLUK KAYNAK HARCANACAK”

Bu yatırımın 5 farklı modelde "akıllı cihaz", 175 bin üretim ve mobilite ekosisteminin çekirdeğini kapsadığını anlatan Karakaş, "2023 sonu itibarıyla Togg için toplamda 1,8 milyar avroluk kaynak harcanacak. Bu kaynağa akıllı cihaz, kampüs ve teknoloji geliştirmek için yapılan yatırımlar da dahil." açıklamasını yaptı.

“YERLİLİĞİ KULLANDIĞIMIZ PARÇA DEĞİL, MÜLKİYET HAKKI BELİRLİYOR”

Togg'un milli bir proje olduğunu vurgulayan Karakaş, "Fikri ve sınai mülkiyet hakları yüzde 100 Türkiye’ye ait olan ve bu bakış açısıyla da doğal olarak yüzde yüz yerli bir proje. Günümüzde yerliliği kullandığınız parça sayıları değil, mülkiyet hakları belirliyor. Togg, ilk akıllı cihazı C-SUV için tedarikçilerinin yüzde 75'ini Türkiye’den sağladı. Bu oran değer olarak bakıldığında yüzde 51’e karşılık geliyor. Togg'un hedefi gelecek üç yıl içinde yüzde 68'lik bir yerlilik oranına ulaşmak." ifadesini kullandı.
Karakaş, Gemlik'te 29 Ekim'de resmi açılışı yapılan Togg Teknoloji Kampüsü'nün gövde, boya ve montaj tesislerinin yanı sıra Ar-Ge, stil tasarım, prototip geliştirme ve test merkezi, strateji ve yönetim merkezi ile kullanıcı deneyim parkı birimlerini de barındırdığını anlattı.

Kampüsün inşaat sürecine de değinen Karakaş, "Kampüsün zemin güçlendirmesi için 44 bin beton kolon kullanıldı. Bu rakam 1500 metrekare tabanlı 7 tane 50 katlı gökdelene karşılık geliyor. Üretim hatlarında toplam 250 robot var. 1,2 milyon metrekarelik alan üzerine inşa edilen kampüs, 230 bin metrekare kapalı alana sahip. Avrupa'nın en temiz boyahanesi kampüste. 5 gr/metrekareden az 'uçucu organik bileşen' salımı ile Türkiye'deki yasal sınırın 9'da 1'i, Avrupa'daki yasal sınırın ise 7'de 1'i bir değerle Avrupa'nın en temizi. Kağıtsız, dijital çalışma prensiplerine göre dizayn edilen kampüs, yüksek otomasyona sahip. Gövde atölyesinde yüzde 90 otomasyon var." diye konuştu.

İSTİHDAM 4 BİN 300 KİŞİYE YÜKSELECEK

Karakaş, şu anda toplam 1400 kişinin çalıştığı Togg'da üretim kapasitesi 175 bin adede ulaştığında istihdamın 4 bin 300 kişiye yükseleceğini kaydetti.

Kaynak:TGRT Haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
25 kişinin öldüğü kazada tutuklu sanık kalmadıÖnceki Haber

25 kişinin öldüğü kazada tutuklu sanık k...

İstanbul'un en tehlikeli semtleriSonraki Haber

İstanbul'un en tehlikeli semtleri

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!