© Müzakerat 2017 - 2021

Filistin'i devlet olarak tanıyan ülke sayısı artıyor

Dışişleri Bakanlığı'ndan ilk açıklama: Memnuniyet duyuyoruz... İskandinav ülkesi, Filistin'i tanımaya karar verdi. Diğer bazı ülkeler de İsrail saldırganlığına karşı harekete geçerken, Tel Aviv'den tehdit dolu açıklama geldi.

Dünya çapında Filistin'i devlet olarak tanıyan ülkelerin sayısı artıyor. Avrupa'dan bazı ülkeler, peş peşe açıklamalarla İsrail saldırıları altındaki ülkeyi tanıyacaklarını duyurdu.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, 3 ülkenin daha Filistin'i devlet olarak tanımasından memnuniyet duyduklarını bildirdi.

İlk açıklama, Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store'dan geldi. Store, ülke olarak Filistin devletini resmen tanımaya karar verdiklerini açıkladı.

İskandinav ülkesinin kararı, Gazze'ye ölüm yağdıran İsrail'in, Filistin'in tanınmasının "aşırılığı ve istikrarsızlığı körükleyeceği" yönündeki uyarılarının ortasında geldi.

Tel Aviv hükümetine liderlik eden Başbakan Binyamin Netanyahu, saldırıları durdurması konusunda Türkiye'nin de dahil olduğu yoğun uluslararası baskılarla karşı karşıya kalmış durumda.

28 Mayıs'ı işaret ettiler: Resmen tanıyacağız


Store, "Tanınma olmazsa Orta Doğu'da barış olamaz." ifadesini kullandı. 28 Mayıs itibarıyla Filistin devletini resmen tanıyacaklarını söyledi ve ekledi: "Filistin'in bağımsız bir devlete sahip olma konusunda temel hakkı var. Bu nedenle Filistin'i, gerektirdiği tüm hak ve yükümlülüklere sahip bağımsız bir devlet olarak göreceğiz."

146 ülkeden tarihi karar

2024 yılı itibarıyla 193 Birleşmiş Milletler üyesi ülke arasında Filistin'i tanıyan devlet sayısının 146'ya yükselmesi bekleniyor.

30 yıl sonra gelen tanıma


Norveç'in Filistin devletini tanıması adımı, 1993 yılında imzalanan ilk Oslo Anlaşması'ndan 30 yıl sonra gerçekleşti. İskandinav ülkesindeki hükümet, o tarihten bu yana "Filistinlilerin iki devletli çözüme doğru önemli adımlar attığını" söylüyordu.

İspanya da tarih verdi

İrlanda, İspanya, Slovenya ve Malta'nın da Filistin'i tanıyacağı belirtiliyordu. Mayın ayı sonuna kadar Filistin devletini tanımak için harekete geçeceklerinin sinyallerini vermişlerdi.

The Guardian'a göre İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de resmi tanıma tarihini 28 Mayıs olarak ilan etti.

Tek çözüm iki devlet

Sanchez, İsrail'in Gazze'deki saldırısına yönelik eleştiriler konusunda önde gelen Avrupalı liderlerden biri oldu. İspanyol lider, iki devletli çözümün Orta Doğu'daki krize tek çare olduğunun altını çiziyor.

İrlanda: Filistin'i tanıyoruz, başka ülkeler de bize katılacak

Öte yandan İrlanda Başbakanı Simon Harris, "Bugün İrlanda, Norveç ve İspanya Filistin devletini tanıdığımızı açıklıyor." dedi. Tarihin, 28 Mayıs olduğunu söylerken şunları dile getirdi: "Artık her birimiz, bu kararın yürürlüğe girmesi için gerekli olan ulusal adımları atacağız. Önümüzdeki haftalarda bu önemli adımı atmamıza başka ülkelerin de katılacağından eminim."


Videolu mesaj paylaşan İrlanda Dışişleri Bakanı Micheal Martin, iki devletli çözümün, bölgede kalıcı barış için tek yol olduğunun altını çizdi.

İsrail, büyükelçilerini geri çağırdı

İsrail, Filistin'i tanıma kararı alan İrlanda ve Norveç'teki büyükelçilerinin "derhal geri çağrılması talimatını" verdi.

Gelişme, İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz tarafından duyuruldu. Katz, "İsrail'in İrlanda ve Norveç'teki büyükelçilerinin, bu ülkelerin Filistin devletini tanıma kararları ışığında istişarelerde bulunmak üzere derhal geri çağrılması talimatını verdim." dedi.

Tehdit dolu açıklama: Sessiz kalmayacağız

"İrlanda ve Norveç'e açık ve net bir mesaj gönderiyorum." diyen Katz, şöyle devam etti: "İsrail, egemenliğini baltalayan ve güvenliğini tehlikeye atanlar karşısında sessiz kalmayacak. İsrail, buna sessiz kalmayacak, (tanımanın) daha ciddi sonuçları olacak.

İspanya, Filistin devletini tanıma niyetini yerine getirirse ona karşı da benzer bir adım atılacak.

İrlanda-Norveç çılgınlığı bizi caydırmıyor, hedeflerimize ulaşmakta kararlıyız: vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak, Hamas'ı yıkmak ve rehineleri eve getirmek."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER