Kanada vermedi, dünyanın en iyilerinden birini Türkiye yaptı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kanada vermedi, dünyanın en iyilerinden birini Türkiye yaptı
Türk S/İHA’larının kamera meselesi uzun yıllardır sektörün en önemli başlıklarından biri. Suriye’ye yönelik harekat sırasında Kanada ambargosu Ankara için de yeni bir süreç başlattı. Gelinen noktada yerli ve milli S/İHA kameralarının dünyanın en iyilerinden olduğuna değinen uzmanlar, Türkiye’nin çok kritik bir teknolojiyi daha kazandığı görüşünde.

 Yerli ve milli savunma sanayiinin sadece ülkemiz için değil küresel anlamda en değerli unsurlarından biri hiç şüphesiz İHA ve SİHA’lar… Söz konusu platformlarda bugün gelinen nokta da elbette kolay olmadı. Özellikle de bazı alanlarda…

‘Made in Türkiye’ imzalı S/İHA’larda yıllardır süregelen konulardan biri de bu platformlara takılan ve ‘kamera’ diye bilinse de aslında görüntüleme, lazerle işaretleme, hedef takibi yapabilen keşif-gözetleme elektro-optiği meselesiydi.

Hatırlanacağı üzere ilk dönemlerde Kanadalı bir şirketle yol alındı. Ancak Suriye’ye yönelik harekatların ardından Kanada Hükümeti söz konusu şirkete ambargo uygulaması konusunda baskı yapmış ve sonuç almıştı.

Kanada Hükümeti, Türk S/İHA'larına entegre edilen Wescam sistemi için ambargo uyguluyor.[Kanada Hükümeti, Türk S/İHA'larına entegre edilen Wescam sistemi için ambargo uyguluyor.]

BAYKAR tesislerinde kritik test

Milli Savunma Bakanlığı ihtiyaçları doğrultusunda Savunma Sanayii Başkanlığı koordinesinde yürütülen kritik başlıklardan biri de yerli/milli imkanlarla S/İHA’ların ‘gözü’ denilebilecek bu sistemi üretmek olmuştu. Bu süreci detaylıca anlatacağız ama önce bugün gelinen noktayı göstermesi açısından kısa bir parantez açalım.

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaptı ve “BAYKAR tesislerinde bizim yeni kameramızın uçuş testleri oldu. Muadilleriyle beraber uçuruldu. Testi yapan otorite BAYKAR ‘Bu artık dünyanın en iyi kamerasıdır’ diye bize raporladı. 80 kilometrelerde tank gören, 20 kilometrelerde bunu işaretleyebilen, siste görme özelliği olan, yapay zekaya sahip bir sistem" bilgisini paylaştı.

 Ambargodan sonra ‘zorunluluk’ haline geldi

Savunma Sanayii Araştırmacısı Kadir Doğan, şirketin bugün ortaya koyduğu başarının son derece değerli olduğunun ancak tüm bunların ‘bir anda’ gerçekleşmediğinin altını çiziyor.

İlk olarak 2017 yılında CATS isimli bir keşif gözetleme elektro-optiği çalışıldığını hatırlatıyor Doğan. Ancak projede bazı alt sistemlerinde temin edilememesi ve kimi teknik zorluklar nedeniyle gecikmeler yaşandığını kaydediyor.

Bu noktada Kanada’dan ambargo yendiğini ve haliyle CATS’in kullanımının bir zorunluluk haline geldiğini sözlerine ekliyor ve “CATS ilk üretildiğinde Kanadalı rakibinin performansını doğal olarak sergileyemedi ancak geliştirme faaliyetleri devam etti. Zaten bu gibi teknolojiler çok kısa sürede geliştirilebilecek durumda değil. Kanadalı rakip şirket çok uzun yıllardır bu alanda çalışırken Türkiye bu konuda çok daha yakın bir geçmişte çalışmalara başladı” bilgisini paylaşıyor.

Kaynak:TRT Haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Terör devleti israil göç yolundaki Filistinlileri ve gazetecileri vurduÖnceki Haber

Terör devleti israil göç yolundaki Filis...

Almanya, terör devleti israil'e koşulsuz desteğini yinelediSonraki Haber

Almanya, terör devleti israil'e koşulsuz...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!