Türkiye'de otonom sürüş teknolojileri gelişiyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye'de otonom sürüş teknolojileri gelişiyor
Akıllı ulaşım sistemleri oluşturulması amacıyla mevcut altyapının otonom sürüşe uygun hale getirilmesi ve tam otonom araçlar geliştirilerek ulaşım modlarında yaygınlaştırılması için adımlar planlanıyor.

 Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, yerli ve milli kaynakları kullanarak, verimli, güvenli ve çevreci akıllı ulaşım sistemleri (AUS) oluşturulması amacıyla mevcut altyapıyı "otonom sürüşe" uygun hale getirecek adımlara odaklandı.

Bakanlık şehirlerde sürdürülebilir, çevreci, verimli, konforlu, güvenli ulaşım hizmetlerinin sunulmasını amaçlayan AUS ile ilgili çalışmaların koordine edilmesi, mevzuat düzenlemelerinin yapılması, strateji ve politikaların belirlenmesine ilişkin çalışmalar yürütüyor.

Bu yolla ülkede tüm ulaşım modlarına entegre, güncel teknolojileri kullanan, yerli ve milli kaynaklardan yararlanan, verimli, güvenli, etkin, yenilikçi, dinamik, çevreci, katma değer sağlayan ve sürdürülebilir akıllı bir ulaşım ağı oluşturulması hedefleniyor.

Söz konusu çalışmalar kapsamında çeşitli projeler geliştiriliyor. Projelerle AUS mimarisi ve belirlenen standartlara uygun olarak tüm ulaşım modlarının entegrasyonunun sağlanması amaçlanıyor.

Gelecek dönemde, raylı sistemlerin hareket enerjisinin yeşil enerjiye dönüştürülmesi için gerekli sistem ve altyapı çalışmaları yapılacak.

"Tam otonom araçlar"ın üretimi hedefleniyor

Mevcut altyapının otonom sürüşe uygun hale getirilmesi amacıyla hazırlık çalışmaları gerçekleştiriliyor. Bu yolla tam otonom araçların üretimi ve ulaşım modlarında yaygınlaştırılması öngörülüyor. Araçların, üzerlerinde yer alan kamera, radar ve sensör gibi donanımlar ile yazılımların senkronize çalışması sonucu hareket etmesine dayanan "otonom sürüş" sistemi, yeni dönemin önceliklerinden biri olacak.

Araç ve sürüş paylaşımı, mikro mobilite ve benzeri alternatif son ulaşım uygulamalarına ilişkin mevzuat çalışmaları da hızla tamamlanacak.

Blokzincir teknolojilerinin MaaS, veri paylaşımı, yük ve lojistik hizmetleri ile benzeri alanlarda kullanımı yaygınlaştırılacak.

Hava taksi (VTOL), drone ve benzeri araçlara yönelik mevzuat düzenlemeleri yapılarak, AUS kapsamında kullanımının yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Gelecek dönemde, bu çalışmaların yerli ve milli teknolojilerle yapılmasına yönelik adımlar hızlanacak.

Kaynak:TRT Haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Terör operasyonunda 18 gözaltıÖnceki Haber

Terör operasyonunda 18 gözaltı

Ebeveynlerin tutumu çocuklarda narsisizmi nasıl etkiliyor?Sonraki Haber

Ebeveynlerin tutumu çocuklarda narsisizm...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!