Ekran karşısında yemek tokluk hissini engelliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ekran karşısında yemek tokluk hissini engelliyor
Çocuklara ekran eşliğinde yemek yedirmek neden tehlikeli?Çocuklar yemek yemeden oyuna, vakitlerinin büyük bölümünü ekrana bakarak geçiriyor. Uzmanlar özellikle ekran eşliğinde yemek yemeninin yol açtığı tehlikelere dikkat çekiyor.

Obezite, yeme problemleri, dijital bağımlılık, algı bozuklukları... Çocuklarda artan bu tür problemlerin kaynağında kuşkusuz ekrana aşırı maruz kalmak yatıyor. Özellikle zor yemek yiyen çocukları beslerken dikkat dağıtmak için bir şeyler izlemelerine izin vermek, bu tür tehlikeleri artırıyor.

 Ekran ailelerin rüşvet unsuru

Esen, 12 yaşına kadar çocukların gelişimindeki kritik dönemlerin ekran nedeniyle sekteye uğrayabileceği konusunda uyarıda bulunuyor ve yine ebevenlerin alışkanlıklarına işaret ediyor:

"Ebeveynlerin ekran karşısında yemek yeme alışkanlığı ve çocukların ekran karşısında yeme alışkanlığı birbiriyle doğru orantılı. Ailelerin ellerinde yemekte dahi sürekli telefon gören veya evde sürekli televizyon eşliğinde yemek yenen bir ortama maruz kalan çocuk bunu hayatına uyumlamakta ve ekran karşısında yemek yemektedir."

 Ekrana maruz kalarak beslenen çocuklar ile kalmayanlar arasında ne gibi farklılıklar var?

2000’lerin başında bir çocuk için tek seçenek televizyonken günümüzde çocuklar telefon, televizyon ve tablet gibi ekranlara neredeyse doğumdan itibaren maruz kalıyor. Dolayısyla çocuklar için ekranlardan uzak durmak oldukça zor.

Sena Avcılar'ın da söylediği gibi özellikle 10 yılı aşkın süredir ekranın bir tür çocuk bakıcısı görevi gördüğü düşünüldüğünde, yol açtığı dezavantajlar daha somut bir şekilde karşımıza çıkıyor.

 "Ekrana uzun süre maruz kalan çocuklar daha az hareket ediyor ve az hareket etmek ise obeziteyi tetikleyebiliyor. Yapılan araştırmalarda ergenlik dönemi öncesinde günde 3 saatin üzerinde ekran başında zaman geçmenin, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ile ilişkili olduğu bulunmuştur.

Okul öncesi dönemde ekrana maruz kalmanın ise obezite ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Çok uzun süre (5 saat üzeri) ekrana maruz kalan 5-10 yaş arasındaki çocukların, günde 2 saat maruz kalan çocuklara göre kilo artış riskinin beş kat daha fazla olduğu görülmüştür.

Kaynak:TRT Haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Hayalet sınıf kuran özel okullara inceleme başlatıldıÖnceki Haber

Hayalet sınıf kuran özel okullara incele...

İsrail devlet gibi davranmazsa örgüt muamelesi görürSonraki Haber

İsrail devlet gibi davranmazsa örgüt mua...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!