israil kasıtlı olarak Filistinlilerin gıda sistemini hedef alıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
israil kasıtlı olarak Filistinlilerin gıda sistemini hedef alıyor
Filistin Tarım İşleri Komiteleri Birliğinin avukatı ve aktivist Yasmeen El-Hassan, İsrail'in, halkın topraklarıyla bağını koparmak için kasıtlı olarak Filistin'in gıda sistemlerini hedef aldığını belirterek, "Bu da yerleşimci sömürgeciliğin bir başka taktik stratejisi" dedi.

 Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinin 55. Oturumu'na katılmak üzere Cenevre'de bulunan aktivist Yasmeen El-Hassan, İsrail'in, Filistinlilerin tarım alanlarını hedef alması ve Filistinli gelecek kuşakların karşı karşıya olduğu gıda sorununa ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"İsrail işgali, kasıtlı olarak Filistin'in gıda sistemlerini hedef aldı. Buna tarım alanları, balıkçılık altyapısı, limanlar ve kırsal alanlar da dahil." ifadelerini kullanan Hassan, saldırıların, Filistin'in tüm gıda üretim sistemini etkilediğini söyledi.

 Hassan, İsrail'in, Filistinlilerin "kendilerini geçindirme" kabiliyetini engellemek adına da gıda sistemini hedef aldığının altını çizerek, "İsrail işgali, bombalarıyla katletmediği Filistinlilerin açlıktan, susuzluktan ya da hastalıktan öleceği bir durum oluşturmaya çalışıyor." dedi.

Filistin topraklarının, Filistinlileri ayakta tutmak için fazlasıyla yeterli olduğunu belirten Hassan, halkın yaşadığı açlığın kaynak eksikliğiyle ilgili olmadığına işaret etti.

 Hassan, "(Gazze'de yaşananlar) Bu insan yapımı bir kriz. İsrail işgali, Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkının kitlesel açlığına sebep oluyor. Filistinlilerin doğal kaynakları ve toprakları üzerinde egemenliği olsaydı gıda güvenliğimiz olurdu. Bu yüzden gıda güvenliğinden ziyade gıda egemenliğinden bahsediyoruz." diye konuştu.

İsrail'in, yerli halkın topraklarıyla bağını maddi olarak koparma girişiminde bulunduğuna dikkati çeken Hassan, "Filistin'deki tarım alanları ve gıda üretim sisteminin büyük bir kısmı şu anda yok edilmiş durumda. İşgal, onları tamamen yok etti. Yıkımın düzeyi şu anda tahmin edebileceğimizin ötesinde." dedi.

"İsrail buralarda hiçbir şey bırakmamaya çalışıyor"

Yaşanan işgalin bu alanlara erişimi engellediğinin altını çizen Hassan, bu nedenle uzmanların yıkımın boyutunu ölçme imkanına sahip olmadığına işaret etti.

Hassan, "Gıda üretimine saldırılar sadece gıda üretimi ve gıda egemenliğini etkilemiyor. Çevreyi toprağı, suyu, havayı etkiliyor. Bu durumun hayal edilemeyecek çevresel sonuçları olacak. İsrail işgali, bu saldırılarla gelecek nesil Filistinlilerin kendi topraklarında yaşamalarını engellemeye çalışıyor. Bu da yerleşimci sömürgeciliğin bir başka taktik stratejisi. Buralarda hiçbir şey bırakmamaya çalışıyor. Bu bir kaza değil, kasıtlı." ifadelerini kullandı.

Kaynak:AA - Anadolu Ajansı


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Türkiye, dünyada etkin ve saygın bir konuma ulaştıÖnceki Haber

Türkiye, dünyada etkin ve saygın bir kon...

Ekmek ve simit fiyatlarının belirlenmesinde yeni dönemSonraki Haber

Ekmek ve simit fiyatlarının belirlenmesi...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!