ABD, Rusya, Çin, Suriye ve Venezuela!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ABD, Rusya, Çin, Suriye ve Venezuela!

Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurşin Ateşoğlu, Bulgaristan’da 400 ABD askerinin katılımıyla başlatılan ve 8 ay sürecek askeri tatbikatın, “Rusya’ya karşı kuşatma ve caydırma politikası” olduğunu belirtti. ABD Balkanlar’daki askeri varlığını da tahkim ediyor, Doğu Akdeniz’deki askeri varlığını da. DAEŞ’i Sina ve Fergana bölgesinde konuşlandırdı.

Ateşoğlu’na göre, yeni Soğuk Savaşvari olan bu durum, ABD’nin Rusya’ya karşı kuşatma ve caydırma politikasıdır. Ve bölgemizde devam eden savaşlar da aslında vekalet savaşlarıdır. Vladimir Putin de boş durmuyor; “ABD, Avrupa’ya füze sistemleri konuşlandırırsa buna aynı şekilde karşılık veririz, yeni silahlar ve teknolojiler geliştirmeye devam ediyoruz” diyor.
En önemli engellerden biri Montrö Boğazlar Sözleşmesi”.. 

Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne göre “Karadeniz’e kıyısı olmayan ülkelere ait savaş gemileri 21 günden fazla kalamaz” ama Romanya, NATO üyesi olduktan sonra ABD kendine yeni bir açık kapı bulmuş durumda.  ABD bu yolla Romanya ve Bulgaristan üzerinden Rusya’ya mesaj yolluyor.” Hasan Köni de bu konuya dikkat çekiyor: “ABD Rusya’yı Ukrayna’nın alt tarafında sıkıştırmaya çalışıyor.”

Gerçek şu ki, güçlü devletler stratejik mevkilere güç kaydırarak mevzi kazanmaya çalışıyor. Bu da varolan “dehşet dengesi”ni ve “savaş riski”ni her gün biraz daha artırıyor. Bu da tehdidi daha da artırıyor.

Havada, karada, denizde ve uzayda giderek daha fazla çatışma riski taşıyan ciddi bir rekabet sözkonusu. “İt dalaşları”, “Tacizler” artık sıradanlaştı. ABD Kuzey Kore’yi bıraktı Çin’le cedelleşmeye başladı.

Suriye’deki ABD varlığını da bu çerçevede değerlendirmek gerek. ABD’nin “Arap NATO’su”  projesi, Çin’in FAV adasını kiralaması da aynı politikanın sonucudur.

Haberlere bakın, Bulgaristan’ın güneydoğusundaki Novo Selo Amerikan-Bulgar Kara Kuvvetleri poligonunda 23 Şubat’ta tatbikat başlatıldı. ABD Silahlı Kuvvetleri, Avrupa güçlerinden 400 personelin yanı sıra tam teşekküllü M2A3 Bradley, UH-60 Blackhawk ve HH-60 Pave Hawk helikopterleri, M1064 mayın atar zırhlı araçları ve diğer silahları kademeli olarak Novo Selo’da konuşlandıracak. Bulgar Kara Kuvvetleri personelinin de katıldığı tatbikatta atış ve uçuşlar gerçekleştirilecek. Senaryosuna ilişkin bilgi verilmeyen tatbikat, 19 Ekim’de sona erecek. Bulgaristan’da 1962’de kurulan Novo Selo Kara Kuvvetleri Askeri Üssü, 2008’de ABD Silahlı Kuvvetlerinin kullanımına sunulmuştu.

TSK’nın 3 denizde birden cumhuriyet tarihinin en büyük deniz tatbikatı “Mavi Vatan” 103 gemi ile ve Hava Kuvvetlerinin desteğinde, İHA’ların da kullanıldığı 1-10 Mart tarihleri arasında 10 gün sürecek bir tatbikat gerçekleştiriyor. Zaten kara birliklerimiz aylardır, Güneydoğuda sınır boyunda.

Bu süreçte bütün taşlar yerinden oynadı. AB daha önce, Venezuela’ya karşı ABD’nin yanında yer aldığını açıklarken, 25 Şubat’ta AB Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijancic, ABD’ye askeri müdahaleden kaçınılması uyarısında bulundu. ABD’li politikacıların ‘askeri müdahaleyi sık sık gündeme getirmesi sonrası, Avrupa’dan bu açıklamanın gelmesi ‘Washington’a bir uyarı olarak yorumlandı. Venezuela’da çoğunluğu muhalefetin elindeki Ulusal Meclisin Başkanı Juan Guaido, kendini “geçici devlet başkanı” ilan etmiş ve başta ABD olmak üzere Avustralya, Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala gibi ülkeler tarafından tanınmış, son olarak Avrupa Parlamentosu da aynı yönde adım atmıştı. Meksika, Türkiye, Rusya, İran, Küba, Çin ve Bolivya ise Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetine desteklerini yinelerken, Maduro da gelişmeler üzerine ABD ile diplomatik ve politik ilişkileri kestiğini ancak ticari ilişkilerinin süreceğini açıklamıştı. Bu durumda aslında hem BM Güvenlik Konseyi, hem de NATO ittifakı içinde derin bir çatlak oluşmuştu.

 

yazının devamı için tıklayın

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Muğlada 20 düzensiz göçmen yakalandıÖnceki Haber

Muğlada 20 düzensiz göçmen yakalandı

Carlos Ghosnun kefaletle serbest bırakılma talebi kabul edildiSonraki Haber

Carlos Ghosnun kefaletle serbest bırakıl...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!