Bu kadar büyük olması beklenmiyordu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bu kadar büyük olması beklenmiyordu
Türkiye’nin 10 ilini vuran, binlerce can alan depremi Hürriyet’e değerlendiren uzmanlar, peş peşe meydana gelen iki büyük depremin sık karşılaşılan bir olay olmadığını ve Türkiye’de ilk kez meydana geldiğini söyledi. Depremin bu kadar büyük beklenmediğini de ifade eden uzmanlar, bölgede yeni depremlere karşı dikkatli olunması gerektiğini bildirdi.

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Özmen: “Deprem bu bölgede bekleniyordu ama bu kadar büyük olması beklenmiyordu. Bu bölge, uzun yıllar deprem olmaması nedeniyle biliminsanları tarafından ‘sismik boşluk’ olarak gösteriliyor ve deprem olma olasılığının da yüksek olduğu dile getiriliyordu. Aynı bölgede yaklaşık 9 saat sonra 7’nin üzerinde ikinci depremin olması da şaşırtıcı. Bu aslında Türkiye’de ve o bölgede bir ilk. 9 saat arayla iki büyük depremin meydana gelmiş olması çok çok ender rastlanacak bir olay. Doğu Anadolu Fayı’nın yılda kayma hızı 9 milimetre. Yani bu kayma hızına bağlı olarak yerkabuğunda gerilim birikiyor ve sabah meydana gelen depremin tetiklemesiyle de ve bölgede gerilimin birikmesine bağlı olarak da 2’nci büyük deprem başka bir fay hattında gerçeklemiş oldu.”

Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Ziyadin Çakır: “Bu bölgedeki hareketlilik devam ediyor çünkü halen büyük çapta artçılar oluşuyor. O bölgedeki yerkabuğu çok büyük bir şiddette sarsıldı, hareket etti, yani yer yerinden oynadı burada. Dolayısıyla bunun dengelenmesi zaman alacak. Büyük bir deprem olabilir. Çünkü bölgede büyük deprem potansiyeline sahipfaylar bulunmakta. Dolayısıyla tehlike halen var maalesef.”

İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji ve Endüstri Mühendisliği emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Yücel Yılmaz: “Bu denli büyük bir depremin artçıları günler değil, aylar sürer. Bu azalarak sönümlenir. Şiddeti giderek azalır. Dolayısıyla yeni depremler değil, artçı depremlerin olması mümkündür. Zaten her saat bir Deprem oluyor. Çok önemli noktayı söyleyeceğim. İstanbul depremi geliyor. Ama ne zaman olacağını kimse bilmiyor. Türkiye’nin gücü bu depremi süreç içinde kaldırır. Ama bu büyüklükteki İstanbul depremini Türkiye zor kaldırır. Hazırlığımızı şimdiden yapmazsak çok aydınlık bir gelecek yok.”

Kaynak:Hürriyet


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Hiç düşünmeden sattı ve parasını depremzedelere gönderdiÖnceki Haber

Hiç düşünmeden sattı ve parasını depremz...

Endişe ettiğimiz yerler Bingöl ile Karlıova arasındaSonraki Haber

Endişe ettiğimiz yerler Bingöl ile Karlı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!