Kahramanmaraş'ta Risk Azaltma Planı var ancak uygulayan yok

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kahramanmaraş'ta Risk Azaltma Planı var ancak uygulayan yok
Facia göz göre göre gelmiş! ODTÜ’lü profesör açıkladı: Kahramanmaraş'ta Risk Azaltma Planı var ancak uygulayan yok

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem 10 ilde felakete yol açtı. AFAD’a göre 31 bin 974 kişi hayatını kaybetti, binlerce bina yıkıldı. Peki ağır tablonun nedeni nedir? TGRT Haber’de ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu, “2000 yılında devlet Kahramanmaraş Afet Risk Azaltma Planını yayımlamış yani teşhisi koymuş. Buna başlandığını bile sanmıyorum yoksa bu denli olmazdı” dedi.

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem 10 ilde büyük yıkıma neden oldu. Ağır hasarın yaşandığı felakette acı bilanço her geçen saat ağırlaşıyor. Yüzyılın felaketinin 9. gününde enkaz altında kalanlar için arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. AFAD’a göre 31 bin 974 kişi hayatını kaybetti. Depremde bu denli ağır bir tablonun olmasının nedeni nedir? Vatandaş ne yapmalı? TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye Programında ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu, Türkiye’de konut sektörünün başı boş bırakıldığını belirterek “2000 yılında devlet Kahramanmaraş Afet Risk Azaltma Planını yayımlamış. Buna başlandığını sanmıyorum” dedi.

KAHRAMANMARAŞ RİSK AZALTMA PROGRAMI VAR 
“Deprem büyük bir deprem ancak ortaya çıkan durum kabul edilebilir değil” diyen Haluk Sucuoğlu, “Ayakta duran binalar var, kamu binaları var. Büyük oranda bir şeylerin doğru yapılmadığı ortada. Bu deprem bekleniyordu. Kahramanmaraş Afet Risk Azaltma Planını var, devlet 2000 yılında bunu yayımlamış. Orda bu deprem tarif edilmiş, zayıflıklar tarif edilmiş. Buna başlandığını bile sanmıyorum, teşhis doğru yapılmış ama tedavi yok. Türkiye’de başı boş bırakılmış bir konut sektörü var. Yapı denetim sistemi var ama aslında yok. Kamu sorumluluğu alınmamış. İnsanların talebi yok, farkındalığımız zayıf” dedi.  

VATANDAŞ NE YAPMALI?
Haluk Sucuoğlu, bir binanın deprem yönetmenliğine uygun yapıldığında  yıkılmasının zor olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bir bina yönetmenliğe uygun yapıldıysa ve denetlendiyse yıkılmaz, zarar görse de yıkılmaz. Bunu deprem yönetmeliği garanti eder. Ancak yapılmış bir ürünü satın alıyorsunuz, buna bir oturma ruhsatı verilmiş daha önce. Vatandaş bu ruhsata güvenerek bu evi alıyor, bu ruhsatı devlet veriyor, vatandaş burada tüketicidir, bunların denetlenmesi gerekiyor.”

 4 YILLIK OKUL MÜHENDİS OLMAK İÇİN YETERLİ OLMAMALI
Dünyanın hiçbir yerinde inşaat mühendisliği fakültesini bitiren bir kişinin  mühendis olamayacağını belirten Sucuoğlu, şunları söyledi: “4 yıllık mezun ettiğimiz bir kişi baraj yapımında yetkili imza sahibi bile oluyor. Bunu değiştiremedik, kamu güvenliği meselesi. Ayrıca sorumluluk sigortaları olması gerekiyor yani yaptığı kusuru ödeyebilmesi lazım. Sadece hukuken değil finans olarak da karşılayabilmeli. İnsanları para cezalarıyla da ıslah etmek gerekiyor. Yetkin mühendisliğini çıkaramadık. Sonuç acı ama şaşırtıcı değil. Kahramanmaraş kentsel planlama gerekiyor. Şehirlerin çirkin olduğunu görüyoruz, meydanlarımız bile yok” diye konuştu.

Kaynak:TGRT Haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kara gün dostluğunu unutmayacağızÖnceki Haber

Kara gün dostluğunu unutmayacağız

FAST sisteminde limit 20 bin TL olduSonraki Haber

FAST sisteminde limit 20 bin TL oldu

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!