Milli İHA'ların öncüsü Özdemir Bayraktar ile Milli Teknoloji yürüyüşü sürüyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Milli İHA'ların öncüsü Özdemir Bayraktar ile Milli Teknoloji yürüyüşü sürüyor
Türk savunma sanayii bünyesinde geliştirilen ve sınıfının en iyisi haline gelen insansız hava araçlarının mimarı Özdemir Bayraktar, hayatı boyunca yürüttüğü çabaları kalıcı hale getiren eser ve etkinliklerle yaşatılıyor.

 Girişimci, yüksek mühendis ve sanayici Özdemir Bayraktar, 18 Ekim 2021 yılında hayata gözlerini yumduğunda geride Milli Teknoloji Hamlesi için kritik önemde olan ve başarıyla dönülen kilometre taşları bıraktı.

Özdemir Bayraktar, tek bir matkap ile kurduğu Baykar'da hassas talaşlı imalat sektörüne yönelik birçok özgün makine tasarımı ve imalatı, parça işleme aparat tasarım süreçlerini yönetti. Baykar'ın milli ve özgün insansız hava aracı teknolojisi geliştirmesi atılımında öncü rol üstlenen Bayraktar, bu projelerin hayata geçirilmesinde tasarım aşamasından prototip aşamasına, imalat aşamasından yatırım planlamasına kadar her aşamada aktif ve lider olarak yer aldı. Baykar, geçen sürede dünyanın önde gelen insansız hava aracı sistemleri üreticilerinden biri haline geldi.

Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi

Milli Teknoloji Hamlesi idealinin öncü ismi Bayraktar'ın vefatının ardından anısını yaşatmak ve hayatı boyunca yürüttüğü çabaları kalıcı eserler ve etkinliklerle devam ettirmek adına başta Baykar, Bayraktar Teknoloji ve T3 Vakfı olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşlarca bir dizi proje hayata geçirildi, çeşitli bağışlar yaptı.

Özdemir Bayraktar'ın isminin yaşatıldığı en önemli tesis, milli insansız hava araçlarının geliştirilip üretildiği Baykar'a ait teknoloji merkezi. Bayraktar'ın kurucusu olduğu ve zaman içerisinde bir "İHA/SİHA mükemmeliyet merkezi" haline gelen üretim üssü, Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi ismiyle faaliyetlerine devam ediyor. 200 bin metrekare arazi üzerine kurulu tesis, üretim, mekanik ve elektronik entegrasyon fazları bir arada olan 58 bin metrekarelik AR-GE Tasarım Merkezi'ne sahip bulunuyor. Burada 13 farklı mühendislik disiplini bir arada çalışıyor. Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'nde 100 bin metrekare kapalı alanda üretim ve entegrasyon faaliyetleri yürütülüyor.

Baykar ve Bayraktar Teknoloji bağışlarıyla Kocaeli Gebze'deki TÜBİTAK MAM Kampüsü ve Erzincan'da 3. Ordu Komutanlığı Özdemir Bayraktar Camii projeleri hayata geçirildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi, İTÜ 1773 Teknopark ve Baykar'ın katkılarıyla İTÜ Özdemir Bayraktar Tasarım ve Prototipleme Merkezi, Baykar tarafından Kabataş Erkek Lisesi Özdemir Bayraktar İHA Atölyesi kuruldu.

 Her yıl büyüyen burs programı

Baykar, 2022 yılından itibaren T3 Vakfı aracılığıyla Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Burs Programı'nı hayata geçirdi.

Hem maddi olarak desteklerin sunulduğu hem de Milli Teknoloji Hamlesi'nin önemli projelerinde önemli rollerin verildiği burs programında, Vakfın kuruluş̧ yılından bu yana 8 bin 150 öğrenciye burs verildi. 2024 yılında 5 bin öğrenciye burs verilmesi planlanıyor. 2022 yılından itibaren burs programı için 181 milyon 550 bin lira bütçe ayrıldı.

Kaynak:TRT Haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Türk zırhlısı ARMA 6x6 Avrupalı rakiplerini geride bıraktıÖnceki Haber

Türk zırhlısı ARMA 6x6 Avrupalı rakipler...

Deniz Kuvvetlerinin gücü GEMED ile artacakSonraki Haber

Deniz Kuvvetlerinin gücü GEMED ile artac...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!