Ön Ödemeli İstihdam

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ön Ödemeli İstihdam
Dünya gazetesi yazarı Ömer ekinci "Depremzedeler için bir hayata dönüş projesi: Ön Ödemeli İstihdam" projesi yazısı ile hem afetzedelerin hemde üreticinin yaralarını daha hızlı sarılacağını ifade etti 

Bu son depremden önceki son üç günde kafa yorduğum ve bölgedeki sanayicilerle görüştüğüm konu “Bölgedeki üretici, sanayici, esnaf, tüccar nasıl ayağa kalkar” olacakken son depremle gündemim değişti. 15 milyon insanı etkileyen depremle birlikte işsizlik ve istihdam kriziyle karşı karşıyayız. İş aramanın bile öncelik sıralamasında gerilerde kaldığı bu bölgede proaktif bir çözüm üretmek zorundayız. Depremzede insanların yeme-içme, yakacak ve barınma problemleri ile ilgilenirken ekonomik olarak da ciddi zorluk çekecekleri aşikâr.

Tam da üstüne geldi bu görüşme, işletme sahiplerine bir çözüm yolu önermek istiyorum, kendi şirketim adına da ben de buna talibim. Zaten birçok firma sahibi elinden geleni yapıyor, bu çözümü yukarıda bahsettiğim gibi kendi başına çoktan uygulamaya koyanlar var. Ama bunu yaygınlaştırabiliriz. Belki her işletme konaklama imkanını sağlayamayabilir ama en azından ÖN ÖDEMELİ İSTİHDAM’la bu krizi aşabiliriz.

Nedir bu Ön Ödemeli İstihdam Projesi?

Depremden etkilenmemiş iller ve bu illerdeki işletmeler olarak depremden zarar görmüş ve iş arayacak olan insanlarımızı ön-istihdamla şimdiden işe alalım. Uzaktan ya da fiziksel çalışılabilecek iş kolumuza ve şirketimizin iştigal alanına göre hızlıca iş başvuruları alalım. Uzaktansa zaten kolay, fiziksel işler içinse depremzede adaylarımız gidebilecekleri ya da gitmeyi düşündükleri şehirlerdeki işletmelere başvurabilsinler. Firmalar prensipte anlaştığı depremzede adayların hemen sigorta girişlerini yapsın, maaşlarını da yatırmaya başlasın. Üç ay ila altı ay gibi bir süre aylık olarak maaşlarını düzenli yatıralım.

Güven sorununu nasıl aşarız?

 Denilebilir ki, “biz bu maaşları 6 ay yatırdıktan sonra bu kişi ya gelip çalışmazsa?” ya da “gerçekten depremzede olup olmadığını nasıl bileceğiz?” Mutlaka devlet, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, İŞKUR ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işin bir kısmında olmalı. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay’ın da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin hocanın da bu projeye ellerinden gelen desteği vereceğinden eminim. Resmi kanaldan bu proje kapsamında personeli borçlandırıp, şirketi alacaklandırmak kamu için çok kolay bir operasyon.

 

Yazının tamamını okumak için tıklayınız... 

Kaynak:Dünya Gazetesi


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Et fiyatında sebepsiz rekor artış!Önceki Haber

Et fiyatında sebepsiz rekor artış!

Büyükelçi atamaları Resmi Gazete'de yayımlandıSonraki Haber

Büyükelçi atamaları Resmi Gazete'de yayı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!