Tunuslu hakimler, Cumhurbaşkanı Said’in ”yargıyı hedef alan kararlarını” protesto etti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tunuslu hakimler, Cumhurbaşkanı Said’in ”yargıyı hedef alan kararlarını” protesto etti

TUNUS (AA) Tunuslu hakimler, "yürütme organının yargıyı hedef almasını" protesto için gösteri düzenledi.

Göstericiler, Tunus Hakimler Derneğinin çağrısı üzerine başkent Tunus’taki Yargıtay binasının önünde bir araya geldi.

Hakimler, Cumhurbaşkanı Kays Said’in Yüksek Yargı Konseyini fesheden ve yerine yeni bir yargı organını oluşturan kararına tepki gösterdi.

"Yargının çökmesi devletin çökmesidir," "yürütmenin yargı üzerindeki vesayetine son" yazılı pankartların açıldığı gösteride, Cumhurbaşkanı Said'in konseyi tekrar açmasını talep eden sloganlar atıldı.

Gösteriye katılan Yargıtay Tetkik Hakimi Muhammed Ali elFecayidi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Tunus Hakimler Derneğinin yargı erkine ilişkin net bir duruşu var. Yargının yetki ve bağımsızlığından asla taviz vermeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Fecayidi, bu meselenin sadece hakimlerle ilgili olmadığını söyleyerek, "Bu, özgürlükleri, demokrasiyi ve hukukun üstünlüğünü savunan tüm Tunusluların meselesidir." dedi.

Yargıtay Tetkik Hakimi Reca elBecavi ise "Yüksek Yargı Konseyini fesheden 11 numaralı kararnameyle aynı zamanda yeni bir konsey de oluşturuldu. Yargının bağımsızlığına aykırı bir şekilde bu konseyin üyeleri Cumhurbaşkanı Said tarafından seçildi." ifadelerini kullandı.

Becavi, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Bugün devlet kurumlarına güveni yeniden tesis etme, gücü tek elde toplamaya son verme zamanı. Tunus’u vesayet dönemine götürecek girişimlerden kaçınmak gerekiyor."

Tunus Hakimler Derneği tarafından dün düzenlenen "Yürütme yetkisinin yargı üzerindeki etkisini genişletmesinin tehlikeleri" başlıklı konferansın ardından yapılan açıklamada, yargının bağımsızlığı için Derneğin eylemlerinin devam edeceği mesajı verilmişti.

Said'in olağanüstü kararları ve Yüksek Yargı Konseyinin feshi

Tunus Cumhurbaşkanı Said, 25 Temmuz 2021'de ilan ettiği olağanüstü kararlarla ülkede bir tür "istisnai durum" oluşmasına yol açtı.

Meclisin çalışmalarını donduran ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldıran Said, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağladı.

Said, 7 Şubat'ta da Yüksek Yargı Konseyinin feshedildiğini duyurdu.

Tunus Cumhurbaşkanlığından 12 Şubat'ta yapılan açıklamada, Yüksek Yargı Konseyini fesheden ve yerine geçici bir konsey oluşturulmasını öngören kararnamenin Said tarafından imzalandığı bildirildi.

Ülkedeki siyasi ve sivil toplumdan birçok kesim Said'in kararlarını "darbe" olarak nitelendiriyor ve Tunus'un demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
”Struma” hadisesinde hayatını kaybedenler İstanbul’da anıldıÖnceki Haber

”Struma” hadisesinde hayatını kaybedenle...

”5. İstanbul Orchestra’Sion Uluslararası Piyano Yarışması”na başvurular başladıSonraki Haber

”5. İstanbul Orchestra’Sion Uluslararası...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!