Venezuela'da ne oluyor?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Venezuela'da ne oluyor?

Venezuela'da 23 Ocak 1958'de ülke yönetiminin başındaki askeri diktatör Marcos Perez Jimenez'in başka bir askeri darbe ile devrilmesinin ve ülkeden kaçışının yıldönümü olarak anılıyordu.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya muhalif siyasetçiler ise, 61 yıl önce askeri diktatörlüğün sona erdiği aynı tarihi, ülkede yeni bir siyasi düzen ilan ettiklerini öne sürmek için tercih ettiler.

Yönetim değişikliği bahanesiye yapılmak istenen darbe bahane, PETROL şahane...

Venezuela halkının dahi adını yalnızca birkaç haftadır duymaya başladığı muhalif siyasetçi Juan Guaidó, destekçilerini de meydanlara dökerek 23 Ocak 2019'da kendisini ülkenin "geçici devlet başkanı" ilan etti.

Guaidó bu kararına gerekçe olarak anayasanın 233 ve 333'üncü maddelerini gösteriyor. Bu maddeler, devlet başkanının yokluğunda Ulusal Meclis Başkanı'nın "geçici devlet başkanı" olabilmesini sağlıyor. Guaidó, Mayıs 2018'deki seçimlerin geçersiz olduğunu öne sürerek Maduro'nun artık devlet başkan olmadığını söylüyor.

Bu açıklamadan kısa bir süre sonra ABD Başkanı Donald Trump, Maduro hükümetinin meşruiyetini kaybettiğini belirterek, Guaidó'yu ülkenin "fiili devlet başkanı" olarak tanıdığını duyurdu.

Maduro'dan ABD'ye 72 saat süre

Maduro da bu karara sert tepki gösterip ABD ile diplomatik ilişkilerini kestiğini duyurdu ve Amerikalı diplomatlara ülkeyi terk etmeleri için 72 saat süre verdi.Muhalefetin çoğunlukta olduğu Ulusal Meclis'in başkanı olan Guaidó, son bir yılda ülkede düzenlenen en büyük muhalif protesto gösterilerini de arkasına almıştı.

'Ordu anayasal liderin yanında'

Ordunun nasıl bir tavır alacağı Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez'in mesajıyla belli oldu.Padrino Lopez, Twitter hesabından ordunun bu çağrıyı reddettiğini ve 'anayasal liderin arkasında olduklarını' duyurdu.

Lopez, "Anavatanın askerleri, yabancıların çıkarları altında bize dayatılan, yasadışı kendinden menkul devlet başkanını tanımıyor. Ulusal egemenliğin garantörleri olan Silahlı Kuvvetler Anayasa'yı koruyor" yazdı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
ByLock'tan 29 gözaltıÖnceki Haber

ByLock'tan 29 gözaltı

Üniversiteli Kader Buseyi arama çalışmaları yeniden başladıSonraki Haber

Üniversiteli Kader Buseyi arama çalışmal...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!