Yeni bir dönem başlıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yeni bir dönem başlıyor
Türkiye’nin Afrika adımları: Yeni bir dönem başlıyorTürkiye ile Afrika ülkeleri arasında artan iş birliği art arda gelen resmi anlaşmalarla daha da ete kemiğe bürünüyor. Ankara’nın Afrika Boynuzu’ndaki adımları eşit ortaklık ve kazan-kazan temelinde ilerliyor. Afrika ülkeleriyle imzalanan anlaşmaların her biri Türkiye’nin oldukça geniş ve stratejik bir coğrafyada elinin güçlenmesi anlamına geliyor.

 “Batılılar geldiklerinde onların elinde İncil, bizim elimizde topraklarımız vardı. Bize gözlerimizi kapatarak dua etmeyi öğrettiler. Gözümüzü açtığımızda bizim elimizde İncil, onların elinde ise topraklarımız vardı…”

Kenya’nın Kurucu Devlet Başkanı Jomo Kenyatta’nın bu sözleri kıta Afrika’sında Batılı ülkelerin neler yaptığına dair belki de bugüne kadar yapılan en kısa ve net tanımlardan biri… Bilindiği üzere Batı hiçbir zaman Afrika ile eşit bir ilişki geliştirmedi. Onları yüzyıllarca sömürdü.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde Afrika kıtasında atılan adımlar bugün bölge halkının halen hafızalarında. Her ne kadar kıta ülkeleri ile Ankara arasında uzun bir süre ‘fetret devri’ yaşanmış olsa da bugün gelinen nokta terazinin iki tarafı için de son derece anlamlı ve bir o kadar kritik.

 Türkiye ile Somali arasındaki anlaşma

Yukarıda her ne kadar birkaç cümleyle bahsetmiş olsak da Somali ile imzalanan anlaşma oldukça kapsamlı ve bir o kadar stratejik. Her iki ülke için de ‘kazan-kazan’ formülüyle hayat bulan bu yeni yol haritası temel olarak Somali'nin karasuları ve münhasır ekonomik bölgesinin 10 yıl boyunca Türkiye tarafından korunması anlamına geliyor.

Türkiye bu anlaşmayla Somali için bir filo inşasını üstlenecek. İki ülke arasında ortak bir deniz kuvvetleri oluşturulacak. Somali medyasına yansıyan haberlere göre, Türkiye, 10 yıl boyunca bölgedeki ihraç edilen hidrokarbonlarla ilgili süreçte de etkin rol üstlenecek.

Her ne kadar ön planda ‘savunma’ görünse de iki ülke arasında başta enerji olmak üzere diğer kimi alanlar için de yeni bir dönem başlıyor. Somali’nin kara ve açık deniz bloklarında petrol ve doğal gaz arama işlemlerinde de iki ülke birlikte hareket edecek.

 Kenya ile ilişkiler son derece aktif

Türkiye’nin Afrika’da inşa ettiği bu yeni yol haritasında en önemli duraklardan biri de hiç şüphesiz Kenya… Uzun yıllardır Ankara-Nairobi hattında süre gelen karşılıklı çıkarlara göre birlikte hareket etme ilkesi geçtiğimiz yıl atılan imzalarla daha farklı bir kulvara taşındı.

 Türkiye-Sudan hattı oldukça yoğun

Türkiye’nin Afrika’da en kapsamlı ilişki ve iş birliğine sahip olduğu başlıca ülkelerden biri de Sudan… İki ülke arasında son derece iyi seyreden siyasi ilişkiler, uluslararası örgütler ve platformlardaki iş birliğine de yansıyor.

Kaynak:TRT Haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
MİT'ten Kamışlı'da nokta operasyonÖnceki Haber

MİT'ten Kamışlı'da nokta operasyon

Ülkeler Rusya'daki saldırıyı kınadıSonraki Haber

Ülkeler Rusya'daki saldırıyı kınadı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!