İstanbul
15 Ekim, 2025, Çarşamba
  • DOLAR
    41.83
  • EURO
    48.51
  • ALTIN
    5540.3
  • BIST
    10.556
  • BTC
    112777.12$

Ol Der ve Oluverir

14 Ekim 2025, Salı 23:54 55 kez okundu.

 

 

Gökleri ve yeri (bir örnek edinmeksizin) yaratandır. O, bir işin olmasına karar verirse, ona yalnızca "Ol" der, o da hemen oluverir. (1)

 

Allah sonsuz güç sahibidir, kudreti sınırsızdır. Zamanın, mekânın ve sebeplerin yaratıcısıdır; zamandan, mekândan ve sebeplerden münezzehtir. Yaratmasının aşamalı ya da aniden olması elbette O'nun takdirindedir ancak uzun süreçlere ya da aracı sebeplere ihtiyacı yoktur. Biz yaratışının nasıl gerçekleştiğini O'nun mesajı olan Kur'an'dan ve tüm kâinatta sergilediği delillerinden anlayabiliriz.

 

Ancak her iki kaynakta da 'evrimle yaratma' olgusuna dair hiçbir işaret yoktur. Kur'an'daki, “O, sizi gerçekten tavır tavır yaratmıştır" (2) ayetinde geçen "tavır tavır" kelimesini evrimsel yaratılışı savunanlar, "evrim merhalelerinden geçirerek" şeklinde çevirirler. Oysa ayetteki "etvaren" kelimesinin "evrim merhaleleri" şeklinde çevrilmesi bu kimselerin kişisel yorumlarıdır ve İslam âlimleri tarafından da kabul görmez. Başta Elmalılı olmak üzere birçok âlim, bu ayette geçen aşamaların, insanın sperm olarak ulaştığı anne rahminde önce embriyo, ardından bir et parçası, sonra kemik ve et halinde gelişip, sonunda da bir insan olarak dünyaya gelişini ifade ettiğini söyler. (3)

 

Ayrıca bazı yorumcular, Kur'an ayetlerindeki "canlıların sudan yaratılması" ifadelerinin evrime işaret ettiğini iddia ederler. Bu ayetlerde canlılığın temel malzemesinin su olduğu haber verilir. Bu gerçeği modern biyoloji de ortaya koymuştur. Ancak bunun da evrimle bir alâkası yoktur.

 

Kur'an insana, canlılığa, kâinata ve yaratılışlarına dair pek çok ayet içerir. Bu ayetlerin hiçbirinde canlıların birbirlerinden türeyerek oluştuğuna işaret eden bir bilgi bulunmaz. Tam aksine canlılığın ve evrenin Allah'ın "Ol!" emriyle yoktan var edildiği haber verilir.

 

Bilimsel çalışmalar sonucunda elde edilen bulgular da bu olgunun söz konusu olmadığını ispatlar. Yapılan kazılar sonucu elde edilen fosiller ve fosil kayıtları, farklı canlı türlerinin birbirlerinden bağımsız olarak, özgün yapılarıyla ve aniden ortaya çıktıklarını gösterir. Yaratılış, her canlı grubu için ayrı ayrı gerçekleşmiştir.

 

İddia edildiği gibi "evrim süreciyle yaratılış" var olsaydı, bunun delillerinin mutlaka bulunması gerekirdi. Allah, her şeyi, bir düzene göre kanunlar ve sebep sonuç ilişkisi içerisinde yaratmıştır. Kur'an'da, gemileri yüzdürenin, kuşları gökyüzünde tutanın Allah olduğu haber verilir. Ancak insanın aklının ihtiyarının kalkmaması için Allah belli kanunları da yaratmıştır. Gemilerin suda batmamasını suyun kaldırma kuvvetiyle, kuşların havada kalmasını da aerodinamik kanunlarla açıklarız.

 

O halde aşamalı bir evrim sürecini açıklayabilmek için de bazı kanunlar ve genetik bilginin gelişmesini sağlayan bazı sistemler olmalıdır. Fosil kayıtlarının yanı sıra, laboratuvar çalışmalarında da bir canlı türünün diğer bir canlı türüne dönüşebileceğinin delilleri bulunmalıdır. Deneyler sonucunda, canlıya fayda sağlayan enzim ve hormon gibi moleküllerin üretilmesini sağlayacak genetik bilginin, o canlının genetik yapısına eklenmesi mümkün olabilmelidir.

 

Yine laboratuvar çalışmalarında mutasyondan yarar gören canlılara rastlanmalıdır. Dahası bu mutasyonların sonraki nesillere aktarılıp, o türe yeni bir özellik kazandırdığı görülebilmelidir.

 

Ayrıca -ki en önemlisi diyebiliriz- geçmişte yaşamış ve ara geçiş formu denebilecek canlıların milyarlarca fosili bulunmalıdır. Hatta bugün bile ‘evrildiği’ canlının özelliklerinin bir kısmını taşıyan, oluşumlarını tamamlamamış çok fazla sayıda ara geçiş canlıları görülmelidir.

 

Bu sayılanların hiçbiri gerçekleşmemiştir. Bir türün mutasyon gibi değişikliklerle diğer bir türe dönüştüğünü gösteren bir delil yoktur. Bilimsel tüm bulgular, canlı türlerinin ataları olmadan ve aniden ortaya çıktıklarını gösterir. Tüm bu gerçekler, hem canlılığın rastlantılar sonucu ortaya çıktığını ileri süren evrim teorisini, hem de Allah tarafından yaratılıp, ardından aşamalı bir evrim sürecinin gerçekleştiğini tamamen geçersiz kılar.

 

Allah canlıları, yalnızca bir "Ol!" emriyle yaratmıştır. Canlıların yeryüzünde aniden ortaya çıktığı gerçeğini çağdaş bilim de destekler.

 

"Allah canlıları evrim yoluyla yaratmış olabilir" görüşü, gerçekte evrim ile Yaratılış arasında bir "uzlaşma" arama çabasıdır. Bu yanılgıdır. Bu görüşte olan kişiler, Darwinizm'in ana mantığını ve hangi felsefe için savunulduğunu gözden kaçırmaktadırlar. Darwinizm, canlı türlerinin birbirine nasıl dönüştüğünün açıklaması değil, canlı türlerinin kökenini madde faktörüyle açıklayabilmek için verilen bir mücadeledir. Allah'ı ve yaratmasını inkâr edip, canlıların doğanın bir ürünü oldukları iddiasını 'bilim maskesi' altında insanlara kabul ettirme çabasıdır.

 

Allah’ın evrimle yarattığı iddiasında olanların, Musa(as)’ın asasının bir anda yılana dönüşmesini, İsa(as)’ın üflediği çamurun uçan kuşa dönüşmesini, İbrahim(as)’a insan suretinde gelen melekleri ve cinleri, şeytanları, melekleri, cenneti, cehennemi evrimle açıklamaları mümkün değildir.

 

Evrim teorisi ile Allah inancı arasında bir ortak nokta yoktur. Bir uzlaşma bulma adına, evrimin bilimsel bir teori olduğu iddiasını onaylamak yanılgıdır. Darwinizm, materyalizm ve ateizmin omurgasıdır ve ortak nokta bulma arayışı bu gerçeği asla değiştirmeyecektir.

 

Son senelerde insanların büyük çoğunluğu evrimin dayanaksız, delilsiz ve adeta putperest bir ‘din’ olduğu gerçeğini gördü. Anti Darwinist propaganda ve ortaya konulan deliller -Allah'ın dilemesiyle-bunda çok önemli oldu. Darwinizm ile bilimsel mücadele etmekten kaçınmak ya da ‘İslami evrim’ gibi hayali senaryolar üretmek yerine bilgiyle donanmak ve bu fikir mücadelesine destek olmak gerekir.

 

Elif E. Bayraktar, Zafer Bilim Araştırma Dergisi

Dipnotlar:

1-Bakara Suresi, 117

2-Nuh Suresi, 14

3- http://www.kuranikerim.com/telmalili/nuh.htm

 

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum