Ufuk COŞKUN

Ufuk COŞKUN

Mail: ufukcoskunn@gmail.com

Türkiye Hızla Büyüyor

Danıştay savcısı, 2018 Türkiye’sinde başörtüsü ve laiklik derdine düşsün, 19. yüzyılda yazılmış öğrenci andını tekrar gündeme taşımaya çalışsın, muhalefet ise ülke kötüye gidiyor algısını üretsin vs. hiçbir yapay gündem ülkedeki gelişmelerin hızını kesemiyor.
Önce ajanslardan bir iki haberle başlayalım…
“Milli Tren Projesi'nde çalıştırılmak üzere 10 makine, 17 elektrik-elektronik, 5 endüstri, 2 metalurji ve malzeme, 2 kimya ve 7 bilgisayar olmak üzere 43 mühendis istihdam edilecek.”
“ASELSAN tarafından geliştirilen uydu ve uzay teknolojilerinde kullanılacak mikrodalga modüllerinin uzay testleri başarıyla tamamlandı.”
Selçuk Bayraktar, "Türkiye, silahlı İHA ve akıllı mühimmatını üreten 6 ülkeden biri haline geldi.". Ülkenin bağımsızlığı ve müreffeh olması için milli yazılım ve teknolojilere ihtiyaç olduğunu belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
"Bugün yurt dışından gidip insansız hava aracını (İHA) aldınız. Bu noktada uçağınızda beyni olan bilgisayarın içindeki yazılım sizin değil. En gelişmiş uçağı aldığınız zaman, o bilgisayar içinde ne yazılım varsa o hükmediyor uçağa. Ülkeniz yüksek teknolojik ürünleri üretemezse müreffeh olamıyor. Sadece üretmeniz değil teknolojik ürünleri tasarlıyor da olmanız gerekiyor."
Medyada bu tür haberleri sıklıkla duyuyoruz. Çünkü ülkede hakikaten güzel gelişmeler oluyor.
Örneğin Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) Kırıkkale Silah Fabrikasında yerli olarak üretilen bin 500 adet milli piyade tüfeği 'MPT-55',Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edildi.
Oruç Reis ve Barbaros Hayreddin Paşa gemileriyle sismik araştırmalara devam eden Türkiye, Fatih Gemisi’yle başlattığı petrol ve doğal gaz arama çalışmalarına, Mersin açıklarında sığ deniz faaliyetlerini de ekledi. Ve bu çalışmalar epeydir devam ediyor.
Ülkemizde tasarlanan ve geliştirilen orta ağırlık sınıfı tank Kaplan MT, kalifikasyon testlerinden başarıyla geçerek seri üretime hazır hale geldi.
Dünyanın ilk “Yapay Zekâlı E-İhracat İşletim Sistemi”, Türk yazılımcılar tarafından geliştirildi. Kolay müşteri bulma, ticari istihbarat, anlık mesajlaşma, 90'a yakın dilde anlık çeviri gibi hizmetleri verebilecek olan Yapay Zekalı E-İhracat İşletim Sistemi sayesinde, KOBİ’lerin iletişim ve uluslararası ticarette ki tüm engelleri ortadan kaldırılacak.
2023 ihracat hedefine 100 milyar dolar E-İhracat desteği demek bu. Kısacası 7,5 milyar kişilik büyük bir pazara hitap edeceğiz.
Geçenlerde Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türkiye'nin en büyük askeri gemisi olacak TCG Anadolu'nun inşasının hızla devam ettiğini belirtti.
Kabiliyet olarak içinde çıkarma gemileri, çıkarma gemilerinin üzerinde tankları taşıyabilecek ve uçuş platformu olarak kullanılacak, üst güvertesinde de helikopterlerin iniş-kalkış yapabileceği ve gerektiğinde de dikine iniş-kalkış yapabilen uçakların inip-kalkabileceği bir uçuş güvertesi var.
TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil ise milli muharip uçağın rüzgar tünelinde olduğunu ve Avrupa'da şu anda en önde giden 5. nesil bir savaş uçağı projesi olduğunu ifade ediyor.
Bu uçak için rüzgâr tünelleri yapılıyor, büyük laboratuvarlar kuruluyor. Milli Muharip Uçak ağırlıkla kompozit (değişik tarzları bir arada taşıyan) olacak. Kompozit yapısını oluşturmak için şu anda 200 milyon dolarlık bir inşaat devam ediyor. Kompozitte TUSAŞ'ı dünyadaki kapasitenin yüzde 2'sine getirmek için çalışıyorlar ki uçağı kolay yapalım."
Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen projeyle Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan ve 2030'lu yıllardan itibaren kademeli devreden çıkartılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini alabilecek yurt içi imkân ve kabiliyetlerle tasarlanan modern uçakların üretilmesi amaçlıyor.

Sağlık alanında da güzel gelişmeler oluyor. Örneğin difteri ve tetanoz için yerli aşının gelecek yıldan itibaren kullanılmaya başlanacağını duyurdular. Beşli karma aşısının da Türkiye'de şişelendiğini, lokal olarak hepatit A aşısı ile ilgili çalışmalar da bulunduğunu açıkladılar.
Sağlık Bakanlığı Bağışıklama Danışma Kurulu Üyesi ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Avrupa'da 50 ülkeden sadece 5'inde aşı üretilebildiğini aktararak; "Şu anda paranız var, gidip aşıyı alabiliyorsunuz ama paranız olsa bile aşıyı alamayabilirsiniz. Biz bu gözle baktığımız için 'milli aşı üretimi' diye seferberlik başlattık. Sadece üretime başlamak önemli değil, o teknolojiyi sürdürmek, geliştirmek de önemli" diyerek yerli aşının önemine dikkat çekti.
Savunma ve havacılık sanayisi, yıl bitmeden ihracat rekoruna ulaştı. 11 aylık dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 arttı.
Bugün AB’de iç karışıklıklar devam ederken, ülkedeki muhalefet çatışmalı ortamın doğması için çabalarken, yargı üzerinden ülke eskiye götürülmeye çalışılırken, Türkiye, perde arkasında güzel işlere imza atıyor ve her geçen gün büyüyor. Bu büyümeden rahatsız olanlara asla fırsat tanımamalıyız.

Yorum Yazın