Nazan ALPTEKİN

Nazan ALPTEKİN

Mail: nznalptekin@gmail.com

Whatsapp İle Devam mı Tamam mı?

“Kullanıcılarına ait kişisel bilgilerde ilgili kurallarını güncelleyen iletişim uygulaması Whatsapp, Şubat ayından itibaren aynı sosyal iletişim ağı içindeki Facebook şirketleriyle, kullanıcılarına ait daha fazla özel bilgi paylaşabilecek.” Bu bilgi paylaşılmaya başladığı an herkesi bir telaş sardı. Sanki gizlilik ile ilgili çok hassasmışız gibi.

Peki ne oldu ve ne olacak bir derleyip toparlayalım.

Aslında Facebook sayesinde birçok bilgimizi zaten kendi ellerimiz ile teslim etmiştik. Şimdi bir de buna whatsapp eklendi. Neler olacak sıralayayım:

Eğer whatsapp uygulamasını kullanmak isterken size sunulan gizlilik sözleşmesini hala kabul etmediyseniz 8 Şubat'a kadar size sormaya devam edecek. Kabul etmezseniz uygulama telefonunuzdan silinecek.

Peki, WhatsApp'ın yeni gizlilik sözleşmesine göre kullanıcıların hangi bilgileri WhatsApp'ın sahibi olan Facebook ile paylaşılacak?

Whatsapp’ta uçtan uca şifreleme (end-to-end encryption) uygulamasını hala etkin.

Bu da gönderdiğiniz mesajların, fotoğrafların ya da diğer içeriklerin sadece kendi akıllı telefonunuzda ya da gönderdiğiniz kişilerin cihazlarında görüntülenebilmesi demek. Yani WhatsApp ve Facebook mesajların içeriğini görüntüleyemiyor.

 

WhatsApp'ın kullandığı ve paylaştığı veriler ise daha çok sizin uygulamayı nasıl kullandığınıza yönelik.

WhatsApp'ın Facebook ile paylaştığı veriler arasında telefon numaranız, WhatsApp'ı ne kadar süre ve ne kadar sıklıkla kullandığınız, diğer kullanıcılarla nasıl bir etkileşim içinde olduğunuz, cihazınızla ilgili bilgiler, IP adresiniz, işletme sisteminiz, tarayıcı verisi, bataryanın sağlığı, uygulamanın versiyonu, mobil ağ, dil ve zaman dilimi yer alıyor.

WhatsApp'a en başta verdiğiniz izne göre ödeme verileriniz ve konumunuz da Facebook ile paylaşabilen veriler arasında.

Johns Hopkins Üniversitesi'nden kriptolog Matthew Green, "WhatsApp mesajlarınızın içeriğine dair gizliliğinizi korumakta gayet iyi. Diğer her şeye dair gizliliğiniz ise ihlal ediliyor gibi gözüküyor" yorumunda bulunmuş.

 

Teknik bilgi olarak diyebileğim; WhatsApp aslında metaveri (metadata - üst veri) topluyor.

Böylelikle kiminle mesajlaştığınız, kimi tanıdığınız, ne zaman ve hangi sıklıkla konuştuğunuz gibi verileri paylaştığını aktarıyor. Ya da nerelere gittiğinizi belirliyor. Örneğin lüks lokantalar veya orta halli araba servisi onlar için reklam verene satılacak bir bilgi.

Whatsapp veya farklı bir uygulamanın sizin eşiniz dostunuzla yaptığınız sohbetle işi yok. Sizin amcanızın oğluyla yaptığınız maç muhabbetinizin, kayınvalidenizi çekiştirdiğiniz sohbet odalarınızın, en son dedikoduları paylaştığınız gizli gruplarınızın hiçbir önemi yok bu şirketler için. Ticari işletmelerle olan iletişiminizi reklam kaynağı olarak kullanacak. Daha doğrusu tam olarak doğru kişiye doğru reklam yollanmasını sağlayacak verilere bakacak.

Ben 4 uygulamayı da telefonuma yükledim. Whatsapp’ı silmeyi henüz düşünmüyorum. Bütün bunlardan kaçınabilirsiniz. Kredi kartı veya ATM kullanmayı bırakırsanız, cep telefonu, bilgisayar, akıllı televizyon, internet, sosyal medya, e-posta, web siteleri, online alışveriş, zincir markaların sadakat kartları, özetle dijitalleşmiş her şeyi ama her şeyi hayatınızdan çıkartırsanız sizin takip edilecek bir şeyiniz kalmaz. Ama dijital hayatın faydalarından mahrum kalırsınız.

Aşk’ınız daim, kötülükler ve telaşlar sizden uzak olsun da işleriniz rast gelsin...

Yorum Yazın